Holland Festival programma online

Ook het jaarlijkse Holland Festival kan wegens het coronavirus dit jaar niet op echte podia doorgaan. Daarom komt de organisatie van 11 tot en met 21 juni met een online programma, dat volgens eigen zeggen "zo dicht mogelijk bij de kern en de essentie van het oorspronkelijke programma blijft". Artiesten die zouden komen, werken nu mee aan de digitale editie. Het thema was al "op zoek naar wij", maar dat wordt nu aangevuld met "in tijden van social distancing."

De meer dan dertig bijdragen zijn straks te zien via hollandfestival.nl. De volledige agenda is vanaf vandaag online. Het programma zal gratis te volgen zijn, waardoor het festival een zo breed mogelijk publiek wil trekken. De organisatie belooft "een proeftuin van theater, muziek, film en debat in verschillende digitale formats."

Van algehele afgelasting wilde zij niet weten. "Juist nu we het moeten missen, wordt het belang van de gedeelde ervaring, door samen naar voorstellingen en concerten te kunnen kijken en luisteren, extra duidelijk." Sommige producties zijn erg actueel, zegt het Holland Festival, zoals Marc Bamuthi Josephs The Just & The Blind, dat over racisme gaat.

Holland Festival: online én offline

Niet helemaal alles is online: in het torentje van het Lloyd-hotel in Amsterdam is de geluidsinstallatie Longplayer, die het festival ook al in 2018 presenteerde, opnieuw te bezoeken. Bezoekers kunnen dagelijks, één voor één, een fragment beluisteren van een doorlopende compositie van de Britse componist Jem Finer. Hiervoor zijn wel tickets nodig.

Verder doet het Holland Festival mee aan This evening’s performance has not been cancelled, waarbij publiek telefonisch, één-op-één, in gesprek kan gaan met mensen die betrokken zijn bij geannuleerde operavoorstellingen in heel Europa.

Wie door Amsterdam loopt, kan ook wat van het Holland Festival van 2020 meekrijgen: in dertig abri's verspreid door de stad zullen kunstwerken te zien zijn van aan Holland Festival gerelateerde kunstenaars.

Door: ANP