Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ruim 620.000 deelnemers aan de online-demonstratie Cultuur in Actie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ruim 620.000 mensen hebben meegedaan aan Cultuur in Actie, de online-demonstratie voor de cultuursector. Met de vanuit DeFabrique in Utrecht gevoerde actie, die te volgen was via een livestream, vroeg de sector een week lang twaalf uur per dag aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang." De in totaal 84 uur aan interviews, gesprekken en optredens begonnen zaterdag 30 mei om 10.00 uur en eindigden vrijdag om 22.00 uur.

Door de coronacrisis lopen veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector. Omdat het protest nu niet op het Malieveld kon plaatsvinden, gebeurde dat online. De teller die het aantal virtuele demonstranten bijhield, stond bij het sluiten van de actie op 620.387. "Maar het is nog steeds een tussenstand. We gaan door", zei producent en regisseur Marc Pos, een van de initiatiefnemers.

Drie keer zoveel als verwacht

"Bij de eerste brainstormsessie hoopten we op 200.000 steunbetuigingen, maar het zijn er drie keer zo veel geworden. Fantastisch, echt een steun in de rug. We hebben laten zien dat de sector gezond is en mooi en een belangrijke bijdrage levert aan de economie en de maatschappij. Ook hebben we laten zien dat de sector solidair is. We verwachten nu echt steun vanuit Den Haag."

Veel BN'ers

De presentatie was in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Actrice en mede-initiatiefneemster Johanna ter Steege nam de slotpresentatie voor haar rekening, Roel van Velzen maakte het muzikaal af.

Door: ANP

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.