World Press Photo 2020, Nieuwe Kerk Amsterdam (foto; Janiek Dam - 109)

De deuren van De Nieuwe Kerk Amsterdam zijn momenteel nog gesloten, maar achter de schermen wordt al wel de nieuwe tentoonstelling World Press Photo Exhibition 2020 opgebouwd. Het ontwerp is volledig aangepast om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen. Vanaf maandag 1 juni zijn bezoekers welkom in een bijzondere 1,5 metertentoonstelling met ruim 150 bekroonde beelden uit de internationale persfotografiewedstrijd. Dit meldt De Nieuwe Kerk.

De tentoonstelling is alleen te bezoeken met een online ticket en er gelden strikte timeslots. Door middel van een speciale looproute, eenrichtingsverkeer en gemarkeerde vakken worden bezoekers gefaciliteerd om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. De audiotour is beschikbaar via een speciale app en diverse zuilen met desinfectiemiddelen zijn beschikbaar. Kijk hier voor de volledige lijst met maatregelen. Vanaf maandag 1 juni zijn bezoekers welkom in een bijzondere 1.5 metertentoonstelling met ruim 150 bekroonde beelden uit de internationale persfotografiewedstrijd.
 

World Press Photo Exhibition 2020

 
De expositie in de Nieuwe Kerk is de wereldpremière van de jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotografiewedstrijd, die hierna op wereldtour gaat. De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de fotograaf Yasuyoshi Chiba. De winnende foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt. Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen tot een burgerregering tijdens een black-out in Khartoum (Soedan) op 19 juni 2019. De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. De winnende serie vertelt het verhaal van de ontevreden Algerijnse jeugd die, door de autoriteit uit te dagen, de rest van de bevolking inspireerde om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging – in decennia – in Algerije. Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden van 44 fotografen uit 24 landen zijn vanaf maandag 1 juni te zien in De Nieuwe Kerk.
 

Jubileum

 
Deze editie is bijzonder want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats. Tegelijk viert de Digital Storytelling Contest, het onderdeel met bekroonde interactieve producties en video’s, zijn tiende verjaardag.
 
Voor meer informatie en tickets, zie de website van De Nieuwe Kerk.
 
Door: ANP