Cinetree-drive-intour

Filmplatform Cinetree van Hanna Verboom gaat samen met lokale gemeenten een drive-intour door Nederland organiseren. Verboom wil op deze manier het gemis van de bioscopen, die voorlopig dicht blijven vanwege de coronacrisis, proberen wat te verlichten.

Tijdens de tour worden hoopvolle films en documentaires getoond, zoals de Franse megahit Intouchables en de Italiaanse Oscarwinnaar La vita è bella. Als de tournee goed loopt, hoopt Verboom ook voorpremières van nieuwe titels te kunnen gaan draaien, stelt zij woensdag in een artikel in NRC.

'Als klein meisje naar de drive-in'

"Als klein meisje ging ik naar een drive-in met mijn ouders", vertelt de actrice. "Het was een van mijn mooiste herinneringen. Het heeft iets magisch, zo vanuit je auto een goede film kijken. Nu iedereen al maanden thuisit en er weinig contact is met elkaar wilden wij iets doen waardoor we toch samen films kunnen kijken."

Amsterdam en Drenthe

De Cinetree-drive-intour wordt georganiseerd in samenwerking met lokale gemeenten en initiatiefnemers. Zodra de corona-maatregelen het toelaten, worden ook horeca en podiumkunsten toegevoegd. Wanneer de vergunningen worden uitgegeven door de gemeenten, kan de agenda voor de tour bekend worden gemaakt. Gemeenten en ondernemers die mee willen doen, kunnen zich melden via de website van Cinetree. Er moeten per voorstelling honderd kaarten worden verkocht om die rendabel te maken.

Olympisch Stadion

Er zijn de laatste tijd meer initiatieven geweest voor het openen van een drive-inbioscoop; zo wil regisseur Martin Koolhoven films gaan draaien in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De gemeente Amsterdam vindt het "een sympathiek plan", meldt de regisseur woensdag in het NRC-stuk. "Het ligt boven op de stapel wanneer de lockdown wordt versoepeld."

Malieveld

In Den Haag ligt een plan om het Malieveld te veranderen in een drive-inbioscoop. En in het Drentse Borger, waar vroeger een van de weinige vaste drive-in-theaters van Nederland was, wordt geprobeerd het oude terrein weer operationeel te krijgen.

Door: ANP