Mahler Festival 2020 wordt Mahler Festival Online met meer dan 25 streams

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het Koninklijk Concertgebouw presenteert samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Mahler Festival Online, een alternatief voor het Mahler Festival dat van 8 tot en met 17 mei zou plaatsvinden in Amsterdam. Dit meldt het Concertgebouw. 

Het nieuwe festival heeft een uitgebreide digitale programmering met meer dan 25 streams die via social media, de website en gedeeltelijk via AVROTROS en NPO2 Extra te zien zullen zijn. De symfonieën zijn geselecteerd uit het recente archief van het Concertgebouworkest, met onder andere uitvoeringen onder leiding van voormalig chef-dirigenten Mariss Jansons en Bernard Haitink. Bariton Thomas Oliemans en het Alma Quartet brengen nieuwe programma’s in twee speciale edities van de Empty Concertgebouw Sessions. Ook zullen tien wereldwijd opgenomen documentaires te zien zijn met interviews met onder andere Thomas Hampson, Jessye Norman en Jaap van Zweden. Ondertussen werkt Het Concertgebouw door aan de organisatie van een nieuw Mahler Festival in de toekomst.

 

Programma Mahlersymfonieën  

Elke dag zal een orkestlid om 15.00 in een speciale introductie vooruitblikken op de symfonie die om 20.30 te zien zal zijn. De programmering is als volgt:

 

8 mei:   Symfonie nr. 1 o.l.v. Mariss Jansons (2013)

9 mei:   Symfonie nr. 2 o.l.v. Daniele Gatti (2016)

10 mei: Symfonie nr. 3 o.l.v. Mariss Jansons (2010)

11 mei: Symfonie nr. 4 o.l.v. Ivan Físcher (2010)

12 mei: Symfonie nr. 5 o.l.v. Daniele Gatti (2010)

13 mei: Symfonie nr. 6 o.l.v. Lorin Maazel (2010)

14 mei: Symfonie nr. 7 o.l.v. Pierre Boulez (2011)

15 mei: Symfonie nr. 8 o.l.v. Mariss Jansons (2011)

16 mei: Symfonie nr. 9 o.l.v. Bernard Haitink (2011)

17 mei: Das Lied von der Erde o.l.v. Fabio Luisi (2011)

 

Empty Concertgebouw Sessions

In het kader van het Mahler Festival Online worden twee optredens vanuit een leeg Concertgebouw worden uitgezonden met de muziek van Mahler. Bariton Thomas Oliemans presenteert een programma met verschillende liederen van Mahler, uit Hans und Grethe en Lieder Eines Fahrenden Gesellen. Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, zal een arrangement van het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie én samen met pianiste Nino Gvetadze een gedeelte van het Pianokwartet ten gehore brengen. De programmering is als volgt:

 

13 mei 12.30 uur: Thomas Oliemans

15 mei 12.30 uur: Alma Quartet & Nino Gvetadze

 

Voor de totale programmering en meer informatie, zie de websites van het Concertgebouw en het Mahlerfestival.

Door: Nationale Recreatiegids