Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tienduizenden Nederlanders brengen digitaal bezoek aan Museumweek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Al tienduizenden mensen hebben digitaal musea bezocht tijdens de online Nationale Museumweek. Het is dit jaar voor het eerst dat de Nationale Museumweek volledig virtueel is. Door de coronabeperkingen is daartoe een aantal weken geleden besloten door de Museumvereniging. Dit meldt de Nationale Museumweek.
Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, gaf toen als uitleg: “Juist nú hebben mensen behoefte aan troost, inspiratie en creativiteit. En het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, kan dat bieden. Daarom moesten we een manier vinden om de Nationale Museumweek door te laten gaan”. En dat is gebeurd. Inmiddels hebben al honderden persoonlijke kunstwerken van mensen online hun weg gevonden naar het Gouden Pronkstuk op de virtuele Dam. 
 

'Ga online op avontuur'

 
Daarnaast was gisteren de tweede uitzending van #OnsEchteGoudTV met BNNVARA-presentator Sahil Amar Aïssa. Onder meer Splinter Chabot, ambassadeur van de Museumweek, was te gast, en hij deed een oproep aan alle museumliefhebbers: “Ga online op avontuur, je kunt ontdekkingsreiziger worden zonder een stap te hoeven zetten! Het online aanbod van de musea is tijdens de Museumweek gigantisch. Er zijn al bijna 300 online extra’s te vinden via museumweek.nl.”
 

300 online extra’s

 
Zo heeft het Kasteel Heeswijk een klavecimbel gerestaureerd die je nu online kunt beluisteren, doordat klavecinist René Bouman hierop gespeeld heeft. Daarnaast heet het CODA Museum een manier bedacht voor kinderen om in deze tijden van binnen zitten, tóch naar buiten te kunnen. Digitaal. Want online is een safariboekje te downloaden en kunnen kinderen online op ontdekkingstocht. De derde tip; de virtuele rondleiding door de tentoonstelling Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie in het Stedelijk Museum Vianen. Door deze tour kun je thuis alles leren van de allerberoemdste modepop, die dit jaar de verjaardagskaarsjes mag uitblazen want ze is 60 geworden.
 

Wat zit er in de derde aflevering van  #OnsEchteGoudTV?

 
Vanmiddag om 16.00 uur wordt de derde aflevering van #OnsEchteGoudTV uitgezonden, en dit kun je allemaal verwachten:
 
 
Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Floor Kuster, Jeppe van Kesteren en Bianca Honcoop geven tekst en persoonlijke uitleg; 
 
Marius van Dokkum Museum, Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers en het DAF museum presenteren hun ingezonden pronkstukken; 
 
De bijzondere en unieke online extra’s van Forteiland Pampus, Van Abbemuseum en het Stoommachine Museum worden belicht; 
 
Aandacht voor het Groninger Museum dat een nieuwe tentoonstelling zou openen precies op de dag dat alle musea in Nederland dicht moesten. Daar hebben ze nu een oplossing voor gevonden. Daarnaast zit conservator Cornelis van der Bas van Huis Doorn aan tafel over vliegtuigbouwer Anthony Fokker. En is Carolien Sikkenk te gast; een fotograaf die zich liet inspireren door het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer; 
 
Speciaal voor de kinderen is er in deze uitzending een Tikkit Talk. Floor uit Almere vertelt over haar pronkstuk.
 
 
Voor alle informatie, zie de website van de Nationale Museumweek.
 
Door: Nationale Recreatiegids
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.