Amsterdam komt met snelloket voor nieuwe kunstprojecten tijdens coronacrisis

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Gisteren heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) samen met de gemeente Amsterdam een ‘snelloket’ voor Amsterdamse kunstprojecten die inspelen op de coronacrisis. Makers en organisaties kunnen een subsidieaanvraag doen voor een bedrag van minimaal 1.500 euro en maximaal 5.000 euro Aanvragen worden binnen vijf werkdagen behandeld. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Het snelloket is bedoeld voor actuele kunstprojecten die reageren op de gevolgen van het coronavirus. Het kan bijvoorbeeld gaan om cultureel aanbod via livestream, de presentatie van gedigitaliseerd werk en virtuele tours, artistiek-inhoudelijke podcasts, websites en social media. Maar het kan ook offline kunst zijn die, uiteraard op afstand, vanaf het balkon of op straat wordt gepresenteerd. Het snelloket is er alleen voor professionele kunstenaars, amateurkunstenaars en organisaties die geen structurele subsidie van het gemeentelijk Kunstenplan krijgen.
 

Lege zalen

 
De maatregelen tegen het coronavirus hebben de culturele sector vrijwel tot stilstand gebracht. Theaters en concertzalen zijn leeg, tentoonstellingen afgelast en festivals gaan niet door. Veel kunstenaars zijn hun opdrachten kwijt geraakt. Maar de behoefte van de Amsterdammers aan kunst en cultuur wordt er natuurlijk niet minder op. Kunstenaars en culturele organisaties zoeken daarom naar nieuwe manieren om de Amsterdammer toch (online) te bereiken. Amsterdam wil deze initiatieven graag ondersteunen.
 

Snelle subsidie

 
Via het snelloket kunnen makers en organisaties eenvoudig en binnen enkele werkdagen een subsidie krijgen. Zo krijgen kunstenaars de mogelijkheid om op andere manieren mensen te bereiken. Vooral voor zelfstandige makers en kleine culturele organisaties kan het snelloket het verschil maken. Er is vaak maar een klein bedrag nodig om een initiatief van de grond te krijgen.
 

Snelloket

 
Het AFK Snelloket is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Amsterdam (Kunst en Cultuur, Digitale Stad en Evenementenfonds) en sluit goed aan bij de Agenda Digitale Stad van Amsterdam.
 
Door: Nationale Recreatiegids