Toneelgroep Maastricht failliet

Toneelgroep Maastricht zegt af te koersen op een faillissement als gevolg van de coronacrisis. Het tot voor kort goed draaiende gezelschap heeft 130 voorstellingen moeten afzeggen.

"Het inkomstenverlies bedraagt op dit moment ruim 7 ton. Trek daar de kosten vanaf die we nu niet maken, dan blijft onder aan de streep een tekort staan van 3,5 ton, waarmee we afkoersen op een faillissement", zeggen Servé Hermans en Michel Sluysmans, de directeuren van Toneelgroep Maastricht. Het gezelschap telt 17 vaste medewerkers en huurt per productie tientallen mensen in, zoals acteurs, ontwerpers en extra technici.

Drukste periode ooit voor Toneelgroep Maastricht

"Deze periode zou de drukste periode zijn in het bestaan van Toneelgroep Maastricht: er liepen maar liefst drie tourneeproducties en drie coproducties die tegelijk gespeeld zouden worden in Limburg, Nederland en België."

Rode cijfers

"Door het wegvallen van de inkomsten uit kaartverkoop stijgt het water ons nu naar de lippen. De noodmaatregelen die nu getroffen worden door de diverse overheden helpen ons weliswaar om op de korte termijn de liquiditeit op orde te houden, maar op de lange termijn komen we alsnog in de rode cijfers."

Mocht de groep het toch redden, dan zal ze "ongezond starten aan een nieuwe beleidsperiode en zal de nu opgelopen schade doorwerken in de komende seizoenen."

Door: ANP