Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie

De filmbranche beleeft zware tijden door de afgekondigde coronamaatregelen. Omdat alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters hun deuren vanaf 15 maart hebben moeten sluiten en de verkoop van dvd's stagneert, verwachten zij een omzetderving van ongeveer 15 miljoen euro per maand. De geschatte schade op de korte termijn (tot 1 juni) is daardoor 36 miljoen euro en op de langere termijn (tot 1 augustus) op minimaal 60 miljoen. Dit heeft de branchevereniging Film Distributeurs Nederland (FDN) bekendgemaakt.

"Investeringen in films en marketinguitgaven gaan momenteel volledig verloren. Ook is de toekomstige opstart van Nederlandse filmproducties stil komen te liggen, wat na de coronacrisis een opeenhoping van te betalen filmfinanciering voor de filmdistributeurs veroorzaakt", aldus de FDN. Het toenemende kijkgedrag van de consument via abonnementsdiensten, streaming of on demand levert geen extra omzet op voor de filmdistributeurs, zegt FDN. "Dit compenseert op geen enkele manier het omzetverlies door het sluiten van de bioscopen en de winkels die dvd’s en blu-rays verkopen."

ENCORE

Ook gaan reeds gedane investeringen en marketinguitgaven verloren, die met het uitblijven van een release in de bioscopen voor niets blijken te zijn. FDN sluit zich aan bij de nieuw opgerichte alliantie ENCORE, de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie, om samen in overleg met de overheid te inventariseren wat er specifiek nodig is om de filmdistributeurs door deze onstabiele periode heen te helpen. Die alliantie bestaat uit ondernemers in de muziek-, film- en boekenindustrie.

Door: ANP

Lees ook: Dick Maas denkt niet dat de bioscopen voor de Kerst nog open gaan