Groninger Museum corona

Het Groninger Museum verlengt de tentoonstellingen En tóch staat de Martini en Mondo Mendini. De eerste zou geopend worden op de dag dat alle musea dicht moesten, de tweede komt uit Italië en kan daar voorlopig niet naar terug. Dit meldt RTV Noord.

De Groningse zender sprak met de directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm. Die zag de bui al hangen toen het Museum of Modern Art (MoMA)in New York aankondigde te sluiten in verband met het coronavirus: “'Het MoMA is een megabedrijf. Zij nemen zo'n beslissing pas als het echt niet anders kan. Ik had echt niet verwacht dat wij in april weer zouden openen.”

En tóch staat de Martini

En dus moest er een oplossing worden gevonden voor de lopende tentoonstellingen. De expositie En tóch staat de Martini, over 75 jaar bevrijding in Groningen, zou twee weken geleden geopend worden, precies op het moment dat alle musea moesten sluiten. De tentoonstelling zal nu te zien zijn vanaf het moment dat het Groninger Museum weer opengaat.

Mondo Mendini

Voor de tentoonstelling Mondo Mendini liggen de kaarten nog weer eens anders. De tentoonstelling over Alessandro Mendini, de hoofdarchitect van het Groninger Museum, zou tot 5 mei lopen, maar kan na die datum überhaupt niet terug naar Italië, het land waar de expositie vandaan komt. Blühm verwacht nu dat de tentoonstelling na heropening van het museum nog een paar weken te zien zal zijn.

Coronavirus komt dichtbij

Het zijn zware tijden voor het museum: “We missen nu elke week enkele tienduizenden euro's aan inkomsten. We redden het nog net. Maar maanden? Dat wordt spannend”, zegt Blühm tegenover RTV Noord. Daarnaast is een van de conservatoren van het museum, Egge Knol, opgenomen met corona in een van de ziekenhuizen in de stad Groningen. Daarmee komt het coronavirus extra dichtbij voor het museum. Uit privacyoverwegingen wordt er verder niet ingegaan op de ziekenhuisopname van Knol.

Door: Nationale Recreatiegids