BESMET! Boerhaave

What are the odds!, zouden de Britten zeggen: 15 april opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling BESMET! in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten als pest, pokken én het coronavirus. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

De tentoonstelling laat onder meer wetenschappelijke inzichten zien die zijn verkregen na historische epidemieën. ‘BESMET!’ toont een balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. De tentoonstelling staat ook stil bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.
 

Wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen

 
De expositie bevat wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. Zo toont de ‘Plague Dress’ een combinatie van ruwe zijde, walnootschillen (die de pest zou kunnen genezen), geïmpregneerd met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn historische wasmoulages van gezichten te zien, die de ernst van besmettelijke ziekten toonden.
 

Samenwerking met RIVM en GGD

 
In het kader van de tentoonstelling is voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn een educatief programma ontwikkeld en brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden.
 
BESMET! is van 16 april tot en met 14 maart 2021 te zien in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids