Francis Bacon, 'Eerbetoon aan Van Gogh', 1960. Göteborgs Konstmuseum. © Estate of Francis Bacon, co Pictoright Amsterdam, 2020 - beeld via persbericht Van Gogh Museum

In het Van Gogh Museum gaat vandaag de tentoonstelling In the Picture. Kunstenaarsportretten open. In deze expositie staat een bijzonder genre centraal: het kunstenaarsportret. Ofwel, een portret van én door een kunstenaar. Grote namen zijn vertegenwoordigd, van Edward Munch tot Francis Bacon en van Gustave Courbet tot John Singer Sargent. Dit meldt het Van Gogh Museum. 

Het is voor het eerst dat het Van Gogh Museum met een tentoonstelling stilstaat bij dit genre. Er worden meer dan zestig portretten uit de periode van 1850 tot 1920 getoond die een veelzijdig beeld geven van de rol en betekenis van het kunstenaarsportret. De tentoonstelling brengt vele grote namen en nieuwe gezichten samen. 
 

Zelfportretten

 
De tentoonstelling bevat in totaal 77 werken, waarvan 53 bruiklenen uit onder andere Frankrijk, de Verenigde Staten, Engeland en Zweden. Naast Zelfportret met verbonden oor (1889) uit Londen is ook een ander belangrijk zelfportret van Vincent van Gogh te zien, een bruikleen van het Nasjonalmuseet in Oslo. De authenticiteit van dit werk werd geruime tijd betwijfeld, maar onlangs is na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat het portret daadwerkelijk door Van Gogh is geschilderd, in 1889 in de nadagen van een zware psychose.
 

Vrouwelijke kunstenaars goed vertegenwoordigd

 
De tentoonstelling toont naast schilderijen van Vincent van Gogh onder meer werk van Edvard Munch, Gustave Courbet, John Singer Sargent en Francis Bacon. Ook zijn er maar liefst dertien portretten van vrouwelijke kunstenaars, waaronder grote namen als Berthe Morisot, Charley Toorop en Thérèse Schwartze. Verder zal in het prentenkabinet gelijktijdig In the Picture. Kunstenaarsportretten op papier te zien zijn, een presentatie met prenten en tekeningen uit de eigen collectie van het Van Gogh Museum, aangevuld met een aantal bruiklenen.
 

Hedendaagse kunnst en films

 
In the Picture presenteert daarnaast werk van moderne en hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door de zelfportretten van Van Gogh. Daarnaast spelen de vele films die gemaakt zijn over Van Goghs leven, waaronder Lust for Life (1956) en At Eternity’s Gate (2018), een rol in de tentoonstelling. Het uiterlijk van de acteurs in deze aan Van Gogh gewijde films is vaak direct gebaseerd op diens zelfportretten.
 
De tentoonstelling In the Picture. Kunstenaarsportretten opent vandaag in het Van Gogh Museum in Amsterdam en zal daar te zien zijn tot en met 24 mei 2020.
 
Door: Nationale Recreatiegids