Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Operatie Nachtwacht: steeds dichter bij het geheim van de meester

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De restauratie van de Nachtwacht is naast een opknapbeurt van het meesterwerk ook een kans om met behulp van de nieuwste technieken meer te leren over hoe Rembrandt werkte. In de afgelopen maanden is door middel van scans en foto's in hele hoge resolutie een enorme hoeveelheid data verzameld, die meer inzicht moet geven in hoe de kunstenaar het schilderij heeft gemaakt.

Tijdens het onderzoek brengt het museum op een "ongelofelijk gedetailleerde" manier de veroudering van het werk in kaart. "We willen op deze manier voorspellen hoe oud de Nachtwacht kan worden", zegt Robert van Langh, hoofd Conservation en Science van het Rijksmuseum. "We komen steeds dichter bij het geheim van de meester."

Rembrandts verf bladdert nog steeds niet: Hoe kan dat?

Een van die geheimen is de dikke verf die Rembrandt gebruikte in zijn werk, waarmee hij een soort 3D-effect creëerde. Iets waar AkzoNobel, dat hoofdpartner is bij Operatie Nachtwacht, met interesse naar kijkt. "Je ziet bij sommige schilders in de twintigste eeuw dat de dikke verf bladdert, maar die van Rembrandt uit de zeventiende eeuw niet", zegt Klaas Kruithof, directeur technologie bij het verfconcern. "Hij heeft aan niemand verteld hoe hij dat deed."

Natuurlijke grondstoffen

AkzoNobel wil de kennis die uit dit onderzoek komt, gebruiken voor zijn eigen producten. "Want hoe kun je die dikke verf maken zonder dat ie gaat druipen", zegt Kruithof. "We gaan de recepten die Rembrandt zou kunnen hebben gebruikt namaken." Ook de pigmenten op basis van natuurlijke grondstoffen die Rembrandt gebruikte - toen chemische industrie nog niet bestond - zijn interessant voor het concern.

"We waren er niet bij toen hij het maakte en we zullen er nooit achter komen hoe hij het exact heeft gedaan", zegt Van Langh. "Maar we kunnen nu wel dingen zien, die we eerder niet zagen. Het blijven aannames, maar ze worden wel iets objectiever."

Veelbelovend

De eerste bevindingen zijn veelbelovend. Volgens Katrien Keune, hoofd Science bij het museum, tonen de scans details die met het blote oog niet waarneembaar zijn. "We dachten dat er boven het hondje rechts onderin een wit uitgeslagen vernislaag zat, maar op scans blijkt dat het waarschijnlijk een rozet is van een schoen, die aan een extra been zit dat je niet meer terugziet op het doek." Dit soort onderzoek was volgens haar vijf jaar geleden nog niet mogelijk.

Live te volgen

Het onderzoek duurt een jaar en ligt op schema. Deze zomer volgt een plan van aanpak voor de restauratie van het schuttersstuk uit 1642. Het is nog niet bekend hoe lang de opknapbeurt gaat duren. Operatie Nachtwacht is live te volgen in het Rijksmuseum. De beeldengalerij achter de Nachtwachtzaal is gedurende het onderzoek gesloten.

Door: ANP

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.