Normal_rss_entry-244258

De Beentjes van Sint-Hildegard, de eerste bioscoopfilm van cabaretier Herman Finkers, is momenteel de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. Al 75.000 mensen zagen de film van regisseur Johan Nijenhuis, blijkt uit de bioscoopcijfers die maandag zijn gepubliceerd.

De film scoort niet alleen in Twente, waar de eerste voorstellingen al weken van tevoren uitverkocht waren, maar ook in de rest van het land. De Beentjes van Sint-Hildegard is de eerste speelfilm waarin Finkers de hoofdrol speelt. Ook schreef de Twentse komiek het scenario.

De film van regisseur Johan Nijenhuis vertelt over een Twents echtpaar dat na 35 jaar huwelijk de balans opmaakt en zich afvraagt of ze allebei wel echt gelukkig zijn. Opvallend is dat ook de critici positief zijn over de film. Meestal hebben zij weinig lovende woorden over voor films van Nijenhuis, die grote successen oogstte met romantische komedies als Costa!, Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft.

Oscarwinnaar Parasite

In de top 5 van best bezochte bioscoopfilms valt verder op hoe prominent de twee grootste Oscarwinnaars aanwezig zijn. Op de tweede plek staat het oorlogsepos 1917 van regisseur Sam Mendes, die drie Oscars in de wacht sleepte. Op de vijfde plek staat de Zuid-Koreaanse thriller Parasite van regisseur Bong Joon Ho. De bizarre film schreef geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige film ooit de Oscar voor beste film te winnen.

Zwart-wit

De film draait vanaf deze week in 155 zalen; in 125 zalen draait de oorspronkelijke versie, in dertig bioscopen is een zwart-wit-versie te zien die Bong Joon Ho maakte voor het Filmfestival Rotterdam. Met meer dan 267.000 bezoekers is Parasite al de meest succesvolle Aziatische film in de Nederlandse bioscopen ooit.

Door: ANP