NMM Hij of ik

In het kader van 75 jaar Bevrijding opent op 13 februari in het Nationaal Militair Museum (NMM) de tentoonstelling Hij of ik. Een Canadees en een Duitser. In de tentoonstelling staan twee persoonlijke, waargebeurde verhalen centraal, van zowel een Canadese als een Duitse soldaat; de werkelijkheid door de ogen van twee echte militairen. Hij of ik is de grootste productie van het NMM tot nu toe en is te zien tot en met 26 september 2021. Dit meldt het Nationaal Militair Museum. 

Voor de bevrijding van Nederland is een bittere strijd gevoerd. De tentoonstelling ‘Hij of ik’ toont die strijd: vanuit geallieerd én Duits perspectief; door de ogen van twee echte militairen. 
 

Léo Major

 
De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) uit Québec meldt zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. We volgen hem in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen, naar plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.
 

Hans Kürten

 
Ook volgen we Hans Kürten (1925-2019) uit Hitdorf bij Leverkusen, die opgroeit in een land onder Hitler. In 1943 moet hij in dienst, in oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Net als Léo verliest Hans zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond.
 
Hoewel het Derde Rijk al op zijn laatste benen liep, waren de gevechten in Nederland nog steeds grimmig. Er sneuvelden 13.000 geallieerde militairen, onder wie ruim 4.000 Canadezen. De vijand beschikte in de laatste maanden nog over een aanzienlijk, vaak technisch superieur wapenarsenaal. Ondanks de taaie Duitse tegenstand slaagden de geallieerden er uiteindelijk in de bezetters te verslaan.  
 

Rauw, schokkend en waargebeurd

 
‘Hij of ik’ is rauw, schokkend en bovenal waargebeurd. Te zien zijn bijzondere objecten zoals een originele Canadese invasievlag uit Normandië en een Duits propagandakanon. Maar ook persoonlijke objecten, zoals de Distinguished Conduct Medal van Léo Major en het identiteitsplaatje van Hans Kürten.
 

Bijzonder materieel

 
In het Arsenaal, zijn tal van grote voertuigen zoals vrachtwagens te zien, maar ook de bijzondere Duitse ‘Tiger II’ tank, de Königstiger, de uiterst zeldzame, bemande, V1 en het Canadese Buffalo landingsvaartuig, de Archer tankjager en de WASP-vlammenwerper.
 
De tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’ is van 13 februari 2020 tot en met 26 september 2021 te zien. Voor meer informatie, zie de website van het Nationaal Militair Museum
 
Door: Nationale Recreatiegids