Art Rotterdam

Morgen gaat in de Van Nellefabriek de 21e editie van kunstbeurs Art Rotterdam van start; de spil van de Art Rotterdam Week. Noviteiten dit jaar zijn The Performance Show, Mural Machinepainting Show en de vernieuwde presentatie van film- en videokunst onder de naam citizenM Projections. Dit meldt Art Rotterdam. 

The Performance Show; nieuw initiatief van Art Rotterdam 

 
Van vrijdag tot en met zondag vindt bij AVL Mundo/Atelier Van Lieshout, op steenworpafstand van de Van Nellefabriek, The Performance Show plaats.  Met zijn rauwe, industriële, deels nooit eerder opengestelde ruimtes is AVL Mundo/Atelier Van Lieshout de ideale locatie voor deze programmering die de bezoeker als het ware tot deelgenoot maakt. Ter plekke is ook, voor het eerst in Nederland, Van Lieshout's Pendulum (2019) te zien. Dit monumentale gele werk dat om het kwartier met een gongslag het einde van de wereld aankondigt stond vorig jaar op Van Lieshouts tentoonstelling in New York.
 

Mural Machinepainting Show

 
Op het terrein van de Van Nellefabriek, pal tegenover de ingang, verrijst voor de duur van de kunstbeurs een 12 meter brede en 3 meter hoge wand. Drie machinepainters brengen hier om beurten, met behulp van uiterst geperfectioneerde technieken, een schildering op aan. Het resultaat van hun 'performance' blijft zichtbaar tot sluitingstijd. Na sluitingstijd wordt het werk gewit zodat de volgende painter de dag daarop een nieuwe start kan maken. Zowel de performances als de resultaten zullen middels film (onder andere stopmotion) en fotografie gedocumenteerd en verspreid worden. De geselecteerde kunstenaars zijn Thomas Trum (1989), Ash Keating (1980, Australië) en Rutger de Vries (1987), beter bekend onder de artiestennaam Perongeluk
 

citizenM Projections

 
Projections, de vertrouwde sectie voor film- en videokunst, beleeft voor het eerst in zeven jaar een make-over en gaat verder onder de naam citizenM Projections. Initiatiefnemer is de hoofdpartner van Art Rotterdam, hotelketen citizenM, dat zich veel met kust bezighoudt. Volgens Robin Chadha, hoofd marketing bij citizenM hotels, is deze focus op videokunst niet meer dan vanzelfsprekend, “omdat videokunst perfect aansluit op de belevingswereld van onze gasten”. Een van de werken heeft straks de eer in alle twintig filialen van citizenM-hotels wereldwijd te zien te zullen zijn.  
 
Art Rotterdam vindt plaats van 6 tot en met 9 februari in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. The Performance Show is op 7, 8 en 9 februari te zien bij AVL Mundo/Atelier Van Lieshout (Keileweg 18, Rotterdam). 
 
Door: Nationale Recreatiegids