Multatuli (1864). Foto; César Mitkiewicz. Beeld via Rijksmuseum

Koning Willem-Alexander opent op maandagmiddag 17 februari het Multatuli-jaar in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker, bekend geworden als de schrijver Multatuli, werd geboren. De Koning opent het Multatuli-jaar door een gedenksteen te onthullen. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Na de officiële opening ontmoet de Koning onder meer de schrijvers en kunstenaars die meewerken aan de startbijeenkomst. Ook spreekt de Koning met betrokkenen bij andere evenementen die ter gelegenheid van het Multatuli-jaar worden georganiseerd.
 

Multatuli Genootschap

 
Het Multatuli Genootschap organiseert dit jaar verschillende activiteiten om het werk en de ideeën van de schrijver in de belangstelling te houden. Ook wordt er een digitaal standbeeld ontwikkeld, Multatuli Online. Op deze website wordt onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en het beschikbare beeldmateriaal ontsloten.  
 

Gedenksteen

 
De gedenksteen voor Multatuli is ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. In De Nieuwe Kerk worden grote en beroemde Nederlandse schrijvers herdacht met een gedenksteen.
 
Meer informatie over het Multatuli-jaar 2020 is te vinden via de website van het Multatuli Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids