Toe aan cultuur? Deze 5 tentoonstellingen gaan dit weekend open

Komend weekend gaan de temperaturen omlaag en neemt de kans op buien toe. Kortom: ultiem museumweer! En dat komt goed uit, want er gaan dit weekend een aantal prachtige nieuwe tentoonstellingen open. Wij zochten vijf van de meest intrigerende en interessante exposities uit en zetten ze voor je op een rij. 

Annabel Oosteweeghel – Insomnia – De Fundatie – Zwolle

 
Twintig procent van de Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnia. Samen bewonen zij de duistere en verborgen wereld van de nacht. Annabel Oosteweeghel maakte een fotoserie die de rauwe eenzaamheid en wanhoop van slapeloosheid laat zien. Hoe is het om uren wakker te liggen? Wat doe je als je niet kan slapen? Oosteweeghel legde het allemaal vast op foto’s die lijken op stills uit films. Het resultaat is vanaf zaterdag 18 januari te zien in Museum De Fundatie
 
 

David Schnell – Saison – Drents Museum – Assen

 
Vanaf zondag 19 januari is in de vernieuwde Abdijkerk van het Drents Museum werk van David Schnell te zien, een van de belangrijkste Duitse hedendaagse kunstenaars. Schnell behoort tot de Neue Leipziger Schule en de tentoonstelling laat bezoekers via vijftien monumentale schilderijen kennismaken met zijn kleurrijke werk dat de grens tussen werkelijkheid en abstractie opzoekt.
 
 

Eddy Posthuma de Boer – De eerste foto van God – Fotomuseum Den Haag

 
In deze grote tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag ligt de nadruk op het werk van deze levende legende uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Eddy Posthuma de Boer is een van de belangrijkste naoorlogse fotografen en zijn oeuvre laat een grote liefde voor de mens en de menselijke ervaring zien. In deze tentoonstelling staat ook de band met de literatuur van de fotograaf centraal, wat ook blijkt uit de titel: De eerste foto van God is een gedicht dat Cees Nooteboom schreef bij een foto die Posthuma de Boer nam.
 
 

Erik Hijweege – New Habitat – Natuurhistorisch Museum – Rotterdam

 
Ruim 19.000 diersoorten lopen het risico om binnen afzienbare tijd uit te sterven omdat hun leefgebieden steeds meer aangetast worden door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege zag op Borneo met eigen ogen de illegale verwoesting van het regenwoud en deze ervaring gaf hem de inspiratie om de vernieling van deze leefgebieden op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Dat doet hij met de indringende en krachtige fotoserie New Habitat, die vanaf 19 januari te zien is in het Natuurhistorisch Museum. Voor de foto’s van New Habitat gebruikte hij een negentiende-eeuwse fototechniek: het natte collodiumprocedé. 
 
 

MOP-UP 3 – Museum de Kantfabriek – Horst

 
Deze tentoonstelling laat het afstudeerwerk zien van studenten van ArtEZ, MAFAD, AMFI, Willem de Kooning en SintLucas. De deelnemende kunstenaars zijn Lisa Bisschop, Max Niereisel, Jolieke Kessels, Julina Vanille Bezold, Robin Cuppen, Kaylee Nieuwenhuizen, Ferry Schiffelers, Renee Augustinus, Laura Knüwer, Charlotte Kuilboer en Chloë Severien. Museum de Kantfabriek biedt hen het platform om hun kunstwerken aan de wereld te tonen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids