Normal_museumkaart

Zo’n 1,4 miljoen Museumkaarthouders bezochten afgelopen jaar gemiddeld zes musea. Opvallend is dat de museumkaart steeds geliefder wordt bij gezinnen. Gemiddeld bezoeken zij maar liefst zeven musea per jaar. “Het is verheugend om te zien dat kaarthouders zich zo verbonden voelen met de collecties in de Nederlandse musea.” Dit meldt de Museumvereniging.

Het bezoek met de Museumkaart is ook het afgelopen jaar weer toegenomen en de groep kaarthouders wordt in de loop der jaren breder. De leeftijdscategorie van 65 jaar en ouder is met 16 procent van de kaarthouders nog steeds het sterkst vertegenwoordigd. Opmerkelijk is dat de Museumkaart bij kinderen ook veel voorkomt – zo’n 7 procent - zelfs ondanks de gratis toegang die musea vaak bieden aan kinderen tot en met 12 jaar. “Het is verheugend om te zien dat kaarthouders zich zo verbonden voelen met de collecties in de Nederlandse musea. Kaarthouders zijn de musea – groot of klein – jaar na jaar trouw. Daaraan heeft het stopzetten van het stilzwijgend verlengen van de kaart niets veranderd”, stelt Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging. “We zijn dan ook ontzettend blij dat zoveel mensen in volle vrijheid de meerwaarde ervaren van een bezoek met de Museumkaart.”
 

Museumkaart populair bij gezinnen

 
Steeds meer gezinnen hebben dan ook een Museumkaart en zij gaan gemiddeld maar liefst zeven keer per jaar naar musea. Veel (groot)ouders en de kinderen zijn te spreken uit het aanbod en de educatiewaarde van musea. Dat blijkt ook uit grote aantal musea dat door de Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar) ‘kidsproof’ wordt bevonden: zestig in totaal. Een positieve ontwikkeling, zo stelt de Museumvereniging, omdat een sterkere binding met museale collecties telkens weer bij de jongste generaties begint.
 

9,3 miljoen museumbezoeken

 
Verder maken steeds meer jonge alleenstaanden en jonge stellen zonder kinderen gebruik van de Museumkaart. In 2019 gingen 1,4 miljoen Museumkaarthouders - zo’n 8 procent van de Nederlandse bevolking vanaf 5 jaar - in totaal 9,3 miljoen keer naar musea.
 

400 musea

 
De Museumkaart bestaat sinds 1981 en is een initiatief van de musea zelf, waarbij wordt gewerkt met het principe dat musea voor elk kaartbezoek een vergoeding ontvangen. De Museumkaart wordt uitgegeven door de Museumvereniging die de exploitatie heeft ondergebracht in Stichting Museumkaart. De Museumkaart kost 64,90 euro voor volwassenen en voor jongeren tot en met 18 jaar 32,45 euro. Bij ruim 400 musea in Nederland kan gebruik worden gemaakt van de kaart.
 
Door: Nationale Recreatiegids