Marc Ruygrok, No, 1989, foto; Cary Markerink (via persbericht Kröller-Müller Museum)

Van 1 februari tot en met 10 mei 2020 zal de tentoonstelling Niet met zoveel woorden te zien zijn in Kröller-Müller Museum. In de expositie komt een grote variëteit aan kunstwerken bij elkaar uit de collectie van het museum op de Veluwe, waarin woorden, letters, zinnen en tekstfragmenten een prominente rol spelen. Dit meldt Kröller-Müller Museum.

Het museum bracht niet eerder deze deelcollectie samen in een tentoonstelling. In totaal zullen er ongeveer veertig werken van kunstenaars als Robert Barry, Marcel Broodthaers, Ian Hamilton Finlay, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Marc Ruygrok en herman de vries te zien zijn. Het werk loopt zeer uiteen, van woordpuzzels en gedichten tot filosofische overdenkingen en politiek commentaar. Van tekst subtiel verwerkt in collages tot scherpe sociale statements. Een breed scala aan kunstvormen is in de tentoonstelling opgenomen: films, installaties, performances, sculpturen, neonkunst, werk op papier en schilderijen.

 

Nieuw werk van hedendaagse taal- en woordkunstenaars

 
Op uitnodiging van het Kröller-Müller Museum maken Niels Post (1972), Guido de Boer (1988) en Fillip Studios (Roos Meerman (1991) / Tom Kortbeek (1987)) werk waarin letters, tekst en taal een belangrijke rol spelen. Met grote toewijding en liefde analyseert De Boer de vorm van letters en analyseert hij typografie tot op het bot. Post stelt met woorden-zonder-betekenis op humoristische en kritische toon de ruis op het internet aan de kaak. En Fillip Studios visualiseert woorden en klanken van uitgestorven talen door middel van digitale technologie.
 
De tentoonstelling 'Niet met zoveel woorden' is van 1 februari tot en met 10 mei 2020 te zien in Kröller-Müller.
 
Door: Nationale Recreatiegids