Hein van der Heijden - foto: Gordon Meuleman - beeld via persbericht HNT

Louis d’Or- en Arlecchino-winnaar Hein van der Heijden, een van de vaste acteurs van Het Nationale Theater, gaat voor het eerst een solovoorstelling spelen. Van 11 tot en met 14 december voert hij bij HNT Studio’s in Den Haag de monoloog Ad Fundum op; een muzikale vertelling over een man die wanhopig zoekt naar een uitweg uit de puinhoop die hij van leven maakte. Van der Heijden schreef zelf de tekst voor de voorstelling. Dit meldt Het Nationale Theater.

Ad Fundum gaat ver een man die denkt dat hij zijn problemen kan verdrinken tot blijkt dat ze kunnen zwemmen. Het Nationale Theater omschrijft het stuk als een ‘aandoenlijke voorstelling met gare grappen die gaat tot op de bodem’. 
 

Hoe mooi kan het leven zijn?

 
In het stuk staat Wim Bierman centraal. In een café leest hij een advertentie in een huis-aan-huisblad en denkt een uitweg te vinden uit zijn lethargisch bestaan: een ontgiftingskuur in Noord-Roemenië. Hoe mooi kan het leven zijn? Dit wordt zijn ontsnapping. Hij stapt in Arnhem op de trein. Maar terwijl de grijze landschappen langs het raam trekken, besluipen zijn oude demonen hem. In een sneltreinvaart wisselen de nachtelijke avonturen elkaar af met pijnlijke herinneringen en confronterende conclusies. 
 

“Bierman is de belichaming van al mijn angsten”

 
“Net als hij studeerde ik ook in Arnhem maar hij werd van de opleiding afgeschopt. Hij heeft zoveel kapot gemaakt in zijn leven, zijn huwelijk, zijn kansen op een carrière.” vertelt Hein van der Heijden. Mark Rietman regisseert deze voorstelling. Van der Heijden en Rietman maken samen al jaren deel uit van het vaste acteursensemble van Het Nationale Theater. “Het is fijn om met Mark samen te werken. Hij weet mijn kwaliteiten als acteur goed naar boven te brengen. Hij is een uitstekend regisseur.”
 

Muzikale reis van Bonanza tot Blues

 
Muzikant en singer-songwriter Jeroen Zijlstra speelt de muziekscore van de voorstelling. “Jeroen schreef een aantal nieuwe nummers en begeleidt de tekst muzikaal. Ik speel banjo, trompet en ik zing.” Zijlstra won in 2002 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het prachtig verstilde lied Durgerdam slaapt. Deze muzikale monoloog is te zien in een studio van Het Nationale Theater waar slechts tachtig zitplaatsen zijn. Hein van der Heijden verheugt zich op het spelen in deze intieme zaal. “Ik ben heel benieuwd naar de mening en de reacties van de mensen die komen kijken.”
 
Ad Fundum is te zien van woensdag 11 december tot en met zaterdag 14 december in de HNT Studio’s;het artistieke hart van Het Nationale Theater, waar dagelijks repetities zijn, en dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met de makers, inclusief een drankje. Voor meer informatie en kaarten, zie de website van Het Nationale Theater.
 
Door: Nationale Recreatiegids