Stap in de wereld van De Bosatlas (beeld via persbericht Nationaal Onderwijsmuseum)

Na succesvolle maanden in het GRID Grafisch Museum in Groningen reist de Bosatlas-tentoonstelling door naar het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Daar is vanaf 16 november de expositie Stap in de wereld van De Bosatlas te zien, die op verrassende wijze het bijzondere verhaal achter de beroemde atlas onthult. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

Generaties Nederlandse kinderen zijn opgegroeid met de Bosatlas. De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven?
 

Vele ontwikkelingen

 
De Bosatlas heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgemaakt: van pure topografie, via thematische kaarten naar de volledig gedigitaliseerde versie. De tentoonstelling toont hoe de ontwikkeling van de Bosatlas en het aardrijkskundeonderwijs hand in hand gaan. Wandel door de tentoonstelling en zie hoe vanaf het eerste begin in leerboeken wordt verwezen naar de atlas. Naast atlassen en lesmethoden, toont de tentoonstelling ook wandkaarten en wandplaten van Bos en werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door De Bosatlas.
 

Voor jong en oud

 
Speciaal voor deze tentoonstelling is een bijzondere 'Boswandeling' ontwikkeld: een rondleiding langs de mooiste objecten uit de tentoonstelling. Daarnaast is er een speurtochtposter en een doe-boekje voor kinderen in de basisschoolleeftijd 
 
De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met GRID Groningen en Noordhoff. 'Stap in de wereld van de Bosatlas' is van 16 november 2019 tot eind 2020 te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.