Museumkids Awards 2019, NEMO Science Museum, Kidsproof Museum 2020. Foto; Jorrit Lousberg - beeld via persbericht NEMO

NEMO Science Museum is door meer dan vierduizend Museuminspecteurs van Museumkids, een platform voor museumfans tot en met 12 jaar, verkozen tot hét Kidsproof Museum 2020. Daarmee voert het Amsterdamse wetenschapsmuseum de ranglijst van kindvriendelijkste musea van Nederland aan. Dit melden NEMO Science Museum en de Museumvereniging.

“Je mag superveel doen, je leert van alles en de kettingreactie is het allercoolst”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur. De prijs voor het meest kindvriendelijke museum van Nederland werd vrijdag uitgereikt tijdens de Museumkids Awards. NEMO haalde de hoogste gemiddelde score: een 8,92. Daarmee mag NEMO zich een jaar lang zowel winnaar van de provincie Noord-Holland, als het meest Kidsproof Museum van Nederland noemen.
 

Museuminspecties

 
Door musea te bezoeken en daarna een inspectie in te vullen beoordelen de Museuminspecteurs van Museumkids musea door het hele land. De waardering die de inspecteurs hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekendere programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea.
 

Groningen: te weinig inspecties

 
Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Dat zijn er inmiddels zestig, verspreid over heel Nederland. Een overzicht van alle kidsproof musea in ons land én van de winnaars per provincie is te vinden via de website van Museumkids. Alleen Groningen is niet terug te vinden in de lijst: hier werden te weinig inspecties uitgevoerd om een goed oordeel te kunnen vellen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids