'Een handstand', kunstwerk door Florentijn Hofman, geïnspireerd op zijn zoon Dit - beeld via persbericht NEMO Science Museum

Koningin Máxima opent op donderdagochtend 21 november de tentoonstelling Humania in NEMO Science Museum. De vierde verdieping van het Amsterdamse wetenschapsmuseum is compleet vernieuwd. Humania gaat over de mens in al zijn aspecten. Dit meldt NEMO Science Museum. 

In Humania ontdekken bezoekers met fysieke tests, breinbrekers en dilemma’s alles over hun eigen soort: de mens. Hoe uniek of gemiddeld ben jij ten opzichte van de ander? Hoe verandert je lijf gedurende je leven? Waartoe voel jij je aangetrokken? ‘Ik was (er eerst niet)’, ‘Ik ben’ en ‘Ik wil zijn’, vormen de vertrekpunten om vanuit sociologisch, biologisch en technologisch oogpunt naar de mens te kijken. Humania behandelt talloze onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Actueel zijn thema’s rondom de maakbaarheid van de mens. De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.
 

Kunstwerk als nieuw icoon

 
Middelpunt van de tentoonstelling is het 8,5 meter hoge kunstwerk Een handstand dat is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Zijn zoon, genaamd Dit, was inspiratiebron voor het werk. Hofman maakte een sterk uitvergrote mensfiguur in skelettenpak die in ultieme balans op zijn kop staat. Door een mens ondersteboven en binnenstebuiten en zo monumentaal weer te geven laat de kunstenaar bezoekers met een ander perspectief kijken naar de wereld om ons heen. 
 

Openingsprogramma

 
Tijdens de feestelijke opening zullen tientallen kinderen die aan de tentoonstelling meewerkten te gast zijn. Het programma bevat onder meer een acrobatische handstand-act. Koningin Máxima krijgt een rondleiding over de tentoonstelling en gaat in gesprek met Florentijn Hofman en zijn zoon Dit en andere betrokkenen die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt. 
 

Grande finale grote vernieuwing

 
De afgelopen vijf jaar ondergingen alle verdiepingen van NEMO een grondige facelift. Iedere verdieping is aangepakt en heeft nu een duidelijk herkenbaar thema en meer aanbod voor alle generaties bezoekers. De tentoonstelling Humania over de mens is het sluitstuk van deze vernieuwingsslag. Dat wordt groots gevierd. Naast de feestelijke opening op 21 november organiseert het museum op vrijdag 15 en zaterdag 16 november gratis Sneak Preview-avonden. Aanmelden hiervoor kan via deze link. De tentoonstelling Humania gaat 23 november open voor publiek, voor meer informatie, zie de website van NEMO Science Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids