Normal_kinderdijk__molens__hollandse_luchten

Koningin Máxima reikt op maandag 4 november in Muziekgebouw aan ’t IJ de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 uit aan Vereniging de Hollandsche Molen. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het Cultuurfonds heeft de prijs aan de Hollandsche Molen toegekend omdat de vereniging in Nederland dé autoriteit is op molengebied. Dankzij de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de vereniging, zijn honderden molens in ons land bewaard gebleven en weer in beweging gekomen. Ook prinses Beatrix, beschermvrouwe van Vereniging de Hollandsche Molen, is aanwezig bij de prijsuitreiking.
 

Cultuurfonds op Naam

 
Aan de Prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De ontvanger krijgt een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds welke projecten voor cultuur, natuur of wetenschap vanuit het fonds op naam ondersteund worden.
 

Eerdere winnaars

 
De eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
 
Door: Nationale Recreatiegids