Emilie Gordenker (foto; Frank van der Burg) - beeld via persbericht Van Gogh Museum

De Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur. Gordenker is nu nog de directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Met ingang van 1 februari 2020 zal zij voormalig algemeen directeur Axel Rüger opvolgen, die sinds 1 juni als Secretary and CEO werkzaam is bij de Royal Academy of Arts in Londen. Dit meldt het Van Gogh Museum.

Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gemoderniseerd.
 

Van Royal Collection tot Johan Maurits

 
Spraakmakende tentoonstellingen tijdens haar directeurschap waren Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection (2016), die de beste genrestukken uit de gerenommeerde Britse koninklijke collectie naar Den Haag bracht, Saul & David (2015), over het technisch onderzoek naar het schilderij van Rembrandt en Bewogen Beeld: Op zoek naar Johan Maurits (2019), over het leven en werk van de bouwer van het Mauritshuis.
 

Tijd voor nieuwe uitdaging

 
Emilie Gordenker: "Na bijna 12 fantastische jaren bij het Mauritshuis is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij het Van Gogh Museum. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum en ik verheug me erop dat succes voort te zetten in de toekomst. Het Mauritshuis, de collectie, het gebouw en de medewerkers zullen altijd een warme plek in mijn hart hebben."
 

Groot nationaal en internationaal netwerk

 
Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum kijkt uit naar de komst van de nieuwe directeur: "De Raad is bijzonder blij te kunnen aankondigen dat Emilie Gordenker is benoemd als de nieuwe algemeen directeur. Emilie is een ervaren museumdirecteur met een groot nationaal en internationaal netwerk, die in staat is met de staf van het museum een overtuigende lange termijnvisie voor het Van Gogh Museum te ontwikkelen. Wij kijken zeer uit naar haar komst en wensen haar veel succes."
 
Door: Nationale Recreatiegids