Normal_rss_entry-226118

Cultuurcentrum Q-Factory in Amsterdam vertoont op 8 november eenmalig de Franse filmklassieker La Haine, voorzien van een live-soundtrack door de Britse band Asian Dub Foundation. De formatie heeft dit de afgelopen jaren over de hele wereld gedaan en veel succes geoogst. Het is de eerste keer dat de band met de grimmige film Nederland aandoet.

La Haine is een Franse film uit 1995 onder regie van Mathieu Kassovitz. De film is gedraaid in zwart-wit en is geïnspireerd door de affaire Makomé M'Bowolé uit 1993. De film gaat over een Arabische jongen uit de banlieue van Parijs die tijdens een verhoor zo hard aangepakt werd dat hij levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis belandde. Het gevolg was het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakte met groepen jongeren. Na meer dan 20 jaar is deze film nog steeds erg actueel en confronterend.

De eerste live-uitvoering van Asian Dub Foundation was in het beruchte Broadwater Farm Estate in Noord London op de vooravond van de burgemeestersverkiezingen in Londen. Daarna werd de film met de soundtrack van de Britse band onder meer aan de vooravond van de Franse presidentiële verkiezingen gespeeld.

Na de filmvertoning op een reusachtig ledscherm volgt er nog een extra liveshow van Asian Dub Foundation, waarin oude en nieuwe hits elkaar in een rap tempo opvolgen.

Door: ANP