Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Thom Hoffman ziet noodzaak in tentoonstelling koloniaal Indonesië

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Thom Hoffman heeft als gastconservator de tentoonstelling Dossier Indië samengesteld voor het Wereldmuseum in Rotterdam. Dat was voor de acteur en fotograaf, die zich al jaren verdiept in de geschiedenis van Nederlands-Indië, een belangrijke klus. Nooit eerder was er in Nederland een expositie waarbij de laatste honderd jaar van de koloniale periode, tussen 1840 en 1949, chronologisch te zien is.

"Ik wil mezelf wel een voorzichtig schouderklopje geven dat ik er mede voor heb gezorgd dat deze rangschikking nu in Nederland te zien is", zegt Hoffman, over de expositie die dinsdag werd geopend, tegen BuzzE. "Dat ligt er voor een deel aan dat de geschiedenis als negatief wordt ervaren, maar ook dat het een complex onderwerp is waar je echt je tanden in moet zetten en met hart en ziel moet induiken."

Vanuit Indonesisch perspectief

Hoffman, die ook het begeleidende fotoboek Een verborgen geschiedenis uitbracht, selecteerde voor Dossier Indië uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties driehonderd foto’s. "Het was voor mij heel belangrijk dat we vanuit ook het Indonesisch perspectief het verhaal in beeld brachten. We vertellen echt de collectieve geschiedenis. Mensen hebben vaak een individueel gevoel bij Nederlands-Indië, maar mijn instelling was het collectieve gevoel over te brengen. Hoe ging ons land met de archipel om?"

Onderzoek

Het samenstellen van de expositie was een klus die jaren heeft geduurd en voortvloeide uit eerdere research die Hoffman deed. "In 2009 deed ik als gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg samen met de studenten tekstonderzoek naar de geschiedenis van Nederlands-Indië. Daarna volgde er in 2015 een beeldonderzoek aan de TU Delft en ben ik begonnen met het samenstellen van de beeldbank Nederlands-Indië. Daaruit kwam het idee om deze tentoonstelling te maken."

Waar de fascinatie voor deze geschiedenis vandaan komt, weet de acteur niet precies. "Waarom verzamel je postzegels of word je voetballer? Misschien is het omdat mijn oma Indisch en amateurfotografe was? Misschien komt het omdat ik in 1974 werd geraakt door de serie Stille Kracht? Misschien wel omdat ik Max Havelaar heb gespeeld in het theater of me voor films of televisieseries in het onderwerp moest verdiepen?"

Belang

Hoffman kan zich goed voorstellen dat de reacties op Dossier Indië wisselend kunnen zijn. "Ik ben wel heel benieuwd wat er in het gastenboek geschreven gaat worden. Ik denk dat er mensen zijn die het geweldig gaan vinden, maar ook mensen die ervan schrikken. De jongere generatie vraagt zich vast af waarom ze er op school nooit over hebben gehoord. En de oudere generatie zal enerzijds denken: moet dit nou, maar anderzijds wat verhelderend dat het eindelijk eerlijk is verteld."

Noodzaak

Voor de acteur zit er in ieder geval noodzaak in dat dit complexe verhaal wordt overgebracht. "Je kunt de geschiedenis niet begrijpen als je de periodes van bijvoorbeeld voor 1942 niet kent. Ik denk dat deze tentoonstelling, door het overbrengen van kennis en informatie, voor verzoening kan zorgen en dat Nederland na jaren van een dominerende tempo doeloe-gedachte zijn visie verbreedt."

Dossier Indië is vanaf vandaag te zien. Voor meer informatie over de tentoonstelling, zie de website van het Wereldmuseum.

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.