Museumcijfers 2018 (cover) - Museumvereniging

Het museumbezoek in Nederland is sinds 2013 met 37 procent gegroeid, naar 32 miljoen bezoeken in 2018.  Afgezet tegen 2017 is dat een stijging van 2,8 procent. Daarnaast stegen de eigen inkomsten van musea van 42 procent in 2013 tot 49 procent in 2018. Ondanks de goede cijfers zijn er ook zorgen. Dit meldt de Museumvereniging. 

De groei is met name toe te schrijven aan buitenlands bezoek. Dit bezoekersdeel vormt nu bijna een derde van het totale museumbezoek. Daarnaast steeg het aantal museumbezoeken in schoolverband met ruim 100.000 (een stijging van 5,7 procent) en liet ook het aantal Museumkaarthouders wederom een plus zien: in 2018 bezochten zo’n 1,4 miljoen Museumkaarthouders bijna 9 miljoen keer een museum.
 

Succes heeft twee gezichten

 
Volgens Mirjam Moll van de Museumvereniging heeft het succes van de musea in Nederland twee gezichten: “Musea doen het nog steeds goed, maar er zijn gerechtvaardigde zorgen. Door stijgende werkdruk komt de collectietaak in het geding en ook de rol van gemeenten in de financiering van musea is een grote zorg.” Het feit dat het museumbezoek de afgelopen jaren zo flink is gestegen  gestegen, getuigt van de hoge kwaliteit die musea het publiek bieden, zo stelt de brancheorganisatie waar bijna 400 Nederlandse musea bij zijn aangesloten. 
 

Kleinere musea in het nauw

 
Gemeenten blijven de grootste subsidiënten van musea, maar hun bijdrage wordt wel steeds geringer. Dit heeft met name voor de kleinere musea ernstige gevolgen; die houden vaak na het betalen van de vaste lasten nauwelijks geld over voor beheer, behoud en presentatie van hun collecties: de kerntaken van musea. De Museumvereniging doet dan ook een appel op overheden en sponsoren financieel sterker betrokken te zijn bij musea; alleen dan kunnen musea de binding van álle inwoners van ons land met de collectie Nederland blijvend versterken.
 
Een volledige overzicht van de Museumcijfers 2018 is terug te vinden via de website van de Museumvereniging (PDF). 
 
Door: Nationale Recreatiegids