Normal_rss_entry-221791

Festivals blijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Vorig jaar is het aantal festivals in Nederland weer toegenomen. Waar het er in 2017 nog 934 waren en in 2017 al 954 stuks, konden mensen vorig jaar kiezen uit meer liefst 1.012 kunst- en cultuurfestivals. Wel is het aantal bezoekers iets afgenomen: van 26,6 miljoen naar 26,5 miljoen, zo blijkt uit de jaarlijkse Festival Monitor. Dit meldt ANP.

De groei is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal kleinere festivals (tot 10.000 bezoeken), terwijl grote festivals opnieuw een afname laten zien. Net als in 2017 is ook vorig jaar het aantal festivals in Noord-Brabant flink toegenomen.

Noord-Holland epicentrum van de festivals

De meeste festivals (211) vinden nog steeds plaats in Noord-Holland, ondanks een lichte daling in die provincie. Die daling komt vooral doordat Amsterdam minder festivals organiseerde en ook minder bezoekers noteerde. Ook in andere grote steden lopen het aantal festivals en bezoekers terug, op Rotterdam na. In de havenstad gingen er 13 procent meer mensen naar een festival.

Ticketprijzen hoger, uitgaven lager

De gemiddelde ticketprijs is met 8,5 procent gestegen. Wel gaven festivalgangers vorig jaar voor het eerst in vijf jaar minder uit aan onder meer eten en drinken en merchandise. Veruit de meeste evenementen draaiden om muziek, 765 in totaal. Daarnaast vonden er 137 theaterfestivals en 118 op het gebied van beeldende kunst plaats.

Weinig verschuivingen in de top

De Festival Monitor is van onderzoeksbureau Respons in samenwerking met de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De monitor wordt ieder jaar uitgebracht, en laat ook zien welke festivals het grootst zijn qua bezoekersaantallen. De top-5 van vrij toegankelijke festivals is al twee jaar hetzelfde (tussen haakjes de bezoekersaantallen):

Top 5 vrij toegankelijke festivals

3. GLOW Eindhoven (750.000)
4. Pride Amsterdam (550.000)
5. Rotterdam Unlimited (500.000)
 
Ook in de top-5 van de ranglijst van entreeheffende festivals weinig verschuivingen. Alleen nieuw is Zwarte Cross, die dit jaar een plek omhoog is gekropen, van 6 naar 5. Het neemt de plek in van het rondreizende theaterfestival de Parade, dat naar plek 7 is gezakt. De top 5 van entreeheffende festivals is als volgt:
 

Top 5 entreeheffende festivals

 
3. Kwaku Summer Festival (Amsterdam) (300.000)
 
Dat laatste festival was afgelopen editie het eerste festival in Europa dat een hotel speciaal voor mensen met een handicap had. Een mooie primeur, maar wel eentje die een vertekend beeld geeft: vergeleken met andere landen in Europa scoort Nederland slecht op het gebied van toegankelijkheid en festivals. Meer daarover lees je in het interview Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is
 
Door: Nationale Recreatiegids