Kurkentrekker Anna G. (Mendini voor Alessi) voor het Groninger Museum (2). Foto PD

Eind augustus vond de Uitmarkt plaats en dat betekent dat het nieuwe culturele seizoen nu toch echt is begonnen. Er zijn een hoop mooie dingen te beleven en te bekijken in Nederland dit seizoen, en ook de museumtentoonstellingen die dit najaar openen stellen niet teleur. Hier is een lijstje van vijf tentoonstellingen die zeer de moeite waard zijn. 

1. One Way Ticket to Mars – Kunsthal KAdE Amersfoort 

 
Op 21 september opent er een bijzondere tentoonstelling in de Kunsthal KAdE in Amersfoort: One Way Ticket to Mars. Reisjes naar Mars lijken in de toekomst realiteit te worden en deze tentoonstelling laat de bezoeker verschillende aspecten van de reis en het verblijf op de rode planeet ervaren. De tentoonstelling heeft vier verhaallijnen: het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Er zijn nieuwe en bestaande kunstwerken te zien van internationale kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers.
 

2. De Grote Suriname Tentoonstelling – De Nieuwe Kerk Amsterdam 

 
Vanaf 5 oktober vertelt De Grote Suriname Tentoonstelling aan de hand van kunst en historische documenten het meeslepende verhaal van Suriname en zijn bewoners, die met al hun verschillende achtergronden naar het Noord-Amerikaanse land kwamen, en het land vormgaven. De tentoonstelling dekt de hele cultuurgeschiedenis: zowel de oudste nederzettingen als de onafhankelijke republiek van vandaag de dag komen voorbij. Ruim driehonderd unieke stukken zijn te bewonderen, waaronder een precolumbiaans masker van het Surinaams Museum dat nooit eerder in Nederland te zien was. 
 

3. Monet: Tuinen van Verbeelding – Gemeentemuseum Den Haag

 
Vanaf 12 oktober zijn er in het Gemeentemuseum veertig topstokken van Monet te zien die uit allerlei hoeken van de wereld bijeengebracht zijn. Het middelpunt van de tentoonstelling Monet: Tuinen van Verbeelding komt uit de eigen collectie en is het schilderij Blauweregen. De laatste grote tentoonstelling van Monet was in 1986 in het Van Gogh Museum. Een aantal van de stukken in de nieuwe tentoonstelling zijn nog nooit eerder in Nederland te zien geweest. 
 

4. Mondo Mendini – Groninger Museum

 
Ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van het huidige Groninger Museum opent er op 12 oktober een tentoonstelling van Alessandro Mendini, de architect achter het unieke gebouw. Mendini mocht zijn droomtentoonstelling samenstellen en koos daarvoor zowel eigen ontwerpen als werk van andere kunstenaars en ontwerpers. Dat deed hij kort voor zijn dood eerder dit jaar. Mondo Mendini is een bijzondere mix van beeldende kunst, design en architectuur.
 

5. Jonge Rembrandt: Rising Star – Museum De Lakenhal Leiden

 
Dit jaar herdenken verschillende musea dat Rembrandt van Rijn 350 jaar geleden overleed. Museum De Lakenhal doet dit vanaf 2 november met de bijzondere tentoonstelling Jonge Rembrandt: Rising Star, die volledige gewijd is aan het vroegste werk van Rembrandt. De tentoonstelling laat zien hoe het bijzondere talent van Rembrandt zich ontwikkelde en omvat ongeveer veertig schilderijen en daarnaast een groot aantal etsen en tekeningen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids