Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cinekid opent met vrolijke avonturenfilm BINTI

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Cinekid, ‘s werelds grootste mediafestival voor kinderen, opent de 33ste editie op woensdag 16 oktober met de Nederlandse première van BINTI, een Vlaams-Nederlandse coproductie van Bulletproof Cupid en Family Affair Films en het speelfilmdebuut van de bekroonde kortefilmregisseur Frederike Migom. Cinekid verzorgt de première samen met filmdistributeur In The Air, in aanwezigheid van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Dit meldt Cinekid Festival.
In de vrolijke avonturenfilm BINTI moet de energieke jonge vlogger Binti, die met haar uit Congo gevluchte vader illegaal in België woont, onderduiken bij de elfjarige natuurliefhebber Elias en zijn moeder. Binti krijgt een geweldig plan; als haar vader trouwt met Elias' alleenstaande moeder kunnen ze in België blijven. Maar ja, er is ook nog een jaloerse buurman.
 

Van scenario tot coproductie

 
Cinekid is al sinds de oorsprong van het filmproject bij BINTI betrokken. Migom heeft het scenario van de film gedurende haar deelname aan het Cinekid Script LAB ontwikkeld en tijdens de Junior Co-production Market ontstond de samenwerking voor de realisatie tussen producenten Bulletproof Cupid en Family Affair Films. “Cinekid voelt een beetje als thuiskomen. Een deel van de film is hier ontwikkeld, en mijn vorige film beleefde hier ook zijn Nederlandse première. Dat we nu het festival mogen openen is een prachtig geschenk”, zo zegt Frederike Migom, de regisseur van BINTI.
 

Hallo wereld – Stel je voor

 
“Cinekid is trots om het festival te openen met BINTI, een vrolijke film die op een positieve manier de moeilijke situatie van vluchtelingen begrijpelijk maakt voor kinderen van alle leeftijden”, zegt Erik Tijman, Hoofd Film & Televisie van Cinekid. Volgens hem sluit Binti goed aan bij het thema dat Cinekid dit jaar heeft: Hallo Wereld – Stel je voor. “Hiermee willen we meer aandacht besteden aan het voorstellingsvermogen van kinderen van over de hele wereld. Hun persoonlijke verhalen zijn het waard om gehoord te worden. We konden ons geen betere ambassadeur van deze boodschap wensen dan de energieke jonge vlogger Binti!”
 

Première in bijzijn van hoofdrolspelers en Halsema

 
Frederike Migom en hoofdrolspelers Bebel Tshiani Baloji en Mo Bakker zullen bij de feestelijke opening aanwezig zijn, evenals de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. BINTI is daarna te zien voor het reguliere publiek tijdens het Cinekid Festival en zal tegelijkertijd ook verschijnen in de Nederlandse bioscopen.  
 

Beste Kinderfilm Competitie 

 
BINTI is, samen met veertien andere internationale titels, geselecteerd voor de Beste Kinderfilm Competitie. De films komen in aanmerking voor de prestigieuze Cinekid Leeuw en een geldbedrag van 7.500 euro. Op vrijdagavond 25 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking. 
 
Cinekid Festival vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 25 oktober in de Westergas in Amsterdam en tourt van 12 tot en met 27 oktober door het land. Op donderdag 3 oktober wordt het complete festivalprogramma bekendgemaakt en start de online kaartverkoop. Voor meer informatie over het festival: zie de website van Cinekid
 
Door: Nationale Recreatiegids
08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.