Normal_igone_de_jongh___prima_ballerina_nationaal_ballet___in_ontwerp_van_jan_taminiau

In de modetentoonstelling Let’s Dance!, die vanaf 28 september te zien zal zijn in het Gemeentemuseum Den Haag, zal ook een ontwerp van Jan Taminiau getoond worden. Het betreft een kostuum dat hij speciaal voor Igone de Jongh, prima ballerina van Het Nationale Ballet, ontwierp. Dit meldt  het Gemeentemuseum. 

In 2016 ontwierp Taminiau kostuums voor een duet van Ernst Meisner, dat werd gedanst door Igone de Jongh en het Nederlands-Canadese danstalent Martin ten Kortenaar. “Ontwerpen voor dans is iets magisch, want kleding komt tot leven door beweging. Dat zie je al wanneer je in een jurk loopt, maar de magie komt nog veel meer tot leven wanneer een danser zich erin beweegt”, aldus de couturier. 
 

Verwantschap dans en mode

 
Taminiau ziet veel verwantschap tussen dans en mode. “Dans moet er moeiteloos uitzien. En een mooie jurk moet er ook moeiteloos uitzien. Maar ontwerpen voor dans is deels ook heel anders dan voor mijn reguliere klanten. Bijvoorbeeld door de grote afstand tot het podium. Of omdat de expansie van een jurk belangrijk is, vanwege de longinhoud van de dansers die topsport bedrijven op het podium. Dat spanningsveld is ook leuk en uitdagend. Het Nationale Ballet heeft een fenomenaal kostuumatelier. Het was interessant om samen te werken en van elkaar te leren.”
 

Van tutu’s tot dicokleding

 
Let’s Dance! toont dansmode van tutu’s – onder andere uit de privéverzameling van Alexandra Radius – tot klassieke baljurken, maar ook herkenbare kleding uit dansfilms en videoclips, charlestonjurken, discokleding, hiphop outfits en nog veel meer. De invloed van mode op dans en andersom staat centraal in de tentoonstelling, die te zien is van 28 september 2019 tot en met 12 januari 2020.
 

Kunstmuseum Den Haag

 
Gemeentemuseum Den Haag gaat vanaf het najaar van 2019 verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. Met die naam wil de kunstinstelling duidelijk maken waar het hét museum is voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst in Den Haag. Het affiche dat bij deze tentoonstelling is gemaakt, is de laatste uiting met het logo van het Gemeentemuseum. Er is een gelimiteerde oplage van gedrukt – 500 stuks – en de genummerde exemplaren zijn verkrijgbaar in de Museumwinkel.
 
Door: Nationale Recreatiegids