Normal_piano__huis__hoog

In juli 2017 verhuisde de collectie historische piano’s van de Geelvinck-museumcollectie van Amsterdam naar Zutphen, waar het Geelvinck Muziek Musem twee jaar kosteloos zijn intrek mocht nemen in Huis de Wildeman. Maar de gemeente, eigenaar van het pand, kampt met een flink begrotingstekort, en wil het stuk vastgoed in de Zutphense binnenstad daarom nu verkopen. Daarmee dreigt de pianocollectie zijn onderdak te verliezen. Dit meldt NRC Handelsblad.  

Voordat de pianocollectie neerstreek in Zutphen had het zijn onderkomen aan de Amsterdamse Herengracht, waar het te zien was in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Een kostbaar onderkomen, dat voor het museum op den duur niet meer uit kon. Nu dreigt de pianocollectie weer een monumentaal pand te moeten verlaten. Na twee jaar gratis huisvesting zou het Geelvinck nu moeten gaan betalen voor het onderdak. Een marktconforme huur zou uitkomen op veertig- à zestigduizend euro per jaar, en dat is geld wat het particuliere museum niet heeft. Daarmee is het kostenplaatje nog niet compleet: Huis de Wildeman is hoognodig aan restauratie toe. 
 

Festival

 
De gemeente Zutphen is nu voornemens om het pand te gaan verkopen, omdat het kampt met een flink begrotingstekort. Museumdirecteur Jurn Buisman en zijn echtgenote Dunya Verwey hopen nog op een uitweg. Vooralsnog heeft het museum alleen enig respijt gekregen, primair om het Geelvinck Pianoforte Festival door te kunnen laten gaan, dat nog duurt tot en met 22 augustus. Daarna moet het museum binnen een week uit het pand. Een onhaalbare kaart, zo stelt Buisman, die nu uitstel heeft aangevraagd tot half november. Verwey hoopt dat het museum nog iets verder tot inkeer komt: “Hebben we nou voor niks zo hard gewerkt aan een museum dat uitstekend past bij het profiel van Zutphen als cultuur- en muziekstad?”, zo zegt ze tegenover NRC Handelsblad
 

Meer tijd nodig

 
Bij monde van een woordvoerder van VVD-wethouder Laura Werger laat de gemeente weten het belang van de Geelvinck-collectie te onderschrijven, maar wordt tevens benadrukt dat het museum wist dat de huurvrije periode maar voor twee jaar zou gelden. Buisman en Verwey hopen desondanks te kunnen blijven in de Gelderse Hanzestad.  Al wat nodig is, is tijd, zodat cultuurfondsen benaderd kunnen worden. “Maar dan moet de gemeente wel achter je staan”, zo bseluit Buisman.
 
Het Geelvinck Fortepiano Festival duurt nog tot en met 22 augustus, en vindt op diverse locaties plaats in Zutphen, Vorden en Amsterdam. Voor meer informatie, zie geelvinckfestival.nl.
 
Door: Nationale Recreatiegids