Koningin Juliana en prins Bernhard zijn bij de 25e dodenherdenking in de Scheveningse gevangenis (het Oranjehotel) bij 'Dodencel 601'; defilé langs het oorlogsmonument aan de muur van de gevangenis. Foto: Eric Koch

Koning Willem-Alexander opent op 6 september het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

In de oorlog kreeg het complex al de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele opgesloten verzetsmensen. De cellen werden na de oorlog weer in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking.
 
Tijdens zijn bezoek zal de koning in gesprek gaan met enkele oud-gevangenen van het Oranjehotel. Daarnaast bekijkt hij de vaste tentoonstelling en Cel 601. Deze dodencel werd direct na de oorlog in authentieke staat bewaard en vormt het hart van het herinneringscentrum. Nationaal Monument Oranjehotel is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
 
In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse evenementen bij. Meer informatie over deze evenementen is te vinden via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Nationaal Monument Oranjehotel is vanaf 7 september geopend voor publiek. Meer informatie hierover is te vinden via de website van het herinneringscentrum
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
Foto: De grootouders van koning Willem-Alexander, koningin Juliana en prins Bernhard, bij de 25e dodenherdenking in de Scheveningse gevangenis (het Oranjehotel) bij 'Dodencel 601', op 12 september 1970.