Normal_kinderdijk__molens__gras__water__strakblauw

Prinses Beatrix  opent zaterdagavond 7 september het nieuwe bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

In Kinderdijk staat het grootste molencomplex ter wereld. Het ingenieuze systeem met negentien molens heeft de Alblasserwaard eeuwenlang droog gehouden. Hoewel moderne gemalen deze functie inmiddels hebben overgenomen, zijn de molens nog steeds maalvaardig.
 

Werelderfgoed

 
Tijdens haar bezoek spreekt prinses Beatrix met enkele vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Daarnaast krijgt ze een korte rondleiding door het bezoekerscentrum dat een panoramisch uitzicht biedt over het molengebied. De opening markeert het einde van een traject dat in 1997 in gang werd gezet. Dat jaar werd het Kinderdijkse molencomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
 

Songfestival

 
Mogelijk komen de molens van Kinderdijk ook volgend jaar in een internationaal daglicht te staan, wanneer het Eurovisiesongfestival in ons land plaatsvindt. De Stichting Werelderfgoed Nederland ziet in de komst van het wereldwijd bekeken evenement een uitgelezen kans om alle Nederlandse wereldergoederen, waaronder de Kinderdijk, onder de aandacht te brengen. De voorzitter van de stichting, Boris van der Ham, heeft daarvoor "maximale medewerking" toegezegd aan de organisatie van het songfestival. 
 
Door: Nationale Recreatiegids