'Sexual Healing', Romana Vrede, (HNT). Foto: Gordon Meuleman

Voor de voorstelling Sexual Healing van Het Nationale Theater heeft regisseur Jeroen De Man zich laten inspireren door tv-format Ik vertrek en de film Teorema (1968) van Pier Paolo Pasolini. Voor het stuk worden video-opnames gemaakt in Frankrijk. De voorstelling gaat zaterdag 12 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit meldt Het Nationale Theater.

“Zeker een paar keer per week fantaseer ik over hoe anders te leven,” vertelt Jeroen De Man. “Mijn gezin verlaten, een nieuw gezinslid maken, een nieuw huis, een nieuwe maîtresse, een nieuwe stad of een totaal andere baan. Ik wil een stuk maken over mensen die de ballen hebben om alles anders te doen. Die op zoek gaan naar dat groenere gras van de buren. En daar misschien wel totaal teleurgesteld zullen raken, maar weten dat met risico’s nemen ook grote levensvreugde te behalen valt.”
 

Mix Ik vertrek en Teorema

 
Sexual Healing is onder meer gebaseerd op het tv-format Ik vertrek; een serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Waar gaan ze naar toe? Waarom en wat laten ze achter? De tweede inspiratiebron voor Sexual Healing is de film Teorema (1968) van Pasolini. In deze film ontvangt een Milanees gezin het bezoek van een geheimzinnige, engelachtige jongeman die met alle gezinsleden een seksuele relatie heeft. Hij verdwijnt even plotseling als hij gekomen is, maar het kortstondig bezoek heeft het effect van een katalysator: alle gezinsleden worden met hun verborgen verlangens geconfronteerd en zien hun wereld vol materialistische waarden in elkaar storten.
 

Het verhaal 

 
In Sexual Healing vertrekt een gezin (Romana Vrede, Hein van der Heijden, Ariane Schluter, Bram Suijker en Mariana Aparicio Torres) naar Frankrijk om een zorgboerderij te beginnen. Alles loopt op rolletjes. De volstrekt uit elkaar gegroeide Nederlandse familie heeft zich hier weten te herpakken. Gebaseerd op het verhaal van Teorema staat er plotseling een jongeman op het erf (Emmanuel Ohene Boafo). Iedereen raakt van hem in de ban. Iedereen wil bij hem zijn, door hem worden bezeten. Zijn mystieke kracht heeft op elk gezinslid een aparte uitwerking.
 
De voorstelling is van 4 oktober tot en met 7 december 2019 te zien in veel Nederlandse theaters. De première is op zaterdag 12 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voor meer infromatie, speeldata en tickets, zie de website van Het Nationale Theater.
 
Door: Nationale Recreatiegids