Ziekenzusters bekijken DC-2 PH-AKO ‘Oeverzwaluw’. Schiphol tweede helft jaren ’30. Foto MAI / KLM Foto Historisch Archief

Vanaf vandaag is er in het Stadsarchief een Amsterdam een fototentoonstelling te zien die een eeuw KLM in beeld brengt. Daarmee staat het stil bij het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, dat dit jaar wordt gevierd. Dit meldt Gemeente Amsterdam Stadsarchief.

KLM is een van ’s werelds meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen en de enige die nog onder haar oorspronkelijke naam vliegt. De luchtvaartmaatschappij  heeft jaar in jaar uit haar passagiers, bemanningen en vliegtuigen laten vastleggen. In de collectie zitten ook foto’s van bekende Nederlandse fotografen waaronder Maria Austria, Carel Blazer, Paul Huf en Henk Jonker. 
 
De tentoonstelling Let’s Fly Away! bestaat uit een selectie van de bijzondere cultuurhistorische collectie van het KLM Fotohistorisch Archief en het Maria Austria Instituut (MAI). Het MAI verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben.
Voor de tentoonstelling deed het MAI uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek. Let’s Fly Away! vertelt het verhaal achter de foto’s. Die tonen een schat aan beelden met de passagier in de hoofdrol. Van de eerste vluchten vanaf een drassige veld in de Haarlemmermeerpolder tot aan de reiziger van tegenwoordig die met gemak de wereld over gaat. Voor velen sprak de luchtvaart tot de verbeelding en daarom hebben talloze Nederlandse fotografen, al dan niet in opdracht van de KLM, deze wereld vastgelegd.
 
De tentoonstelling Let’s Fly Away in het Stadsarchief Amsterdam is vrij toegankelijk, en loopt nog tot en met 6 oktober 2019.