Normal_vincent_van_gogh___zonnebloemen___1889

Zonnebloemen (1889), een van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh, staat centraal in de zomertentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen, die morgen opengaat. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar dit meesterwerk uit de collectie van het Van Gogh Museum. Dit meldt het Van Gogh Museum.

Hoe ontstond het schilderij, welke betekenis had de zonnebloem voor Van Gogh en wat waren zijn ambities met de Zonnebloemen? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek naar de beroemde bloemen van Van Gogh. 
 

Voor het eerst ook de achterkant te zien

 
De tentoonstelling presenteert de resultaten van het recente materiaal-technische onderzoek naar dit schilderij, dat volgens Van Gogh zelf behoorde tot het beste dat hij had gemaakt. Hoe ging hij te werk, hoe zit het met de verkleuring van bepaalde pigmenten, en wat weten we nu over de restauratiegeschiedenis en de huidige conditie van het schilderij? Om een indruk te geven van de kleuren zoals zij er oorspronkelijk uitzagen, zijn voor de tentoonstelling geschilderde reconstructies gemaakt. Ook is – voor het eerst - de achterkant van dit topstuk te zien, inclusief het latje dat Van Gogh zelf toevoegde om de zonnebloemen meer ruimte te geven.
 
Van Gogh en de Zonnebloemen is van 21 juni tot en met 1 september te zien in het Van Gogh Museum. 
 
Door: Nationale Recreatiegids