Van links naar rechts; Marieke Braam, Elke Schrijen en museumdirecteur Wiel Lenders.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft afgelopen donderdag de 1,1 miljoenste bezoeker ontvangen. Deze bijzondere mijlpaal komt vlak voordat het Bevrijdingsmuseum in augustus 2019 definitief de deuren sluit. Vanaf september gaat het museum weer open, dan als 'Vrijheidsmuseum'. Dit meldt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Elke Schrijen en Marieke Braam uit Berg en Dal waren de gelukkigen. Voor Schrijen viel het bezoekersrecord ook nog eens samen met haar verjaardag: zij werd afgelopen donderdag 44. 
 

Prins Bernhard

 
Het Bevrijdingsmuseum bestaat ruim dertig jaar. Vóór de opening van het huidige gebouw aan de Wylerbaan was er eerst vanaf 1984 een voorlopig Bevrijdingsmuseum gevestigd in het toenmalige Provinciegebouw in Nijmegen. Drie jaar later werden de bouwcontainers van het voormalige werkeiland Neeltje Jans op het terrein naast de Wylerbaan geplaatst, waarna het museum in mei 1987 officieel geopend werd door prins Bernhard (die ook beschermheer werd).
 

75 jaar Vrijheid

 
Het nieuwe Vrijheidsmuseum zal op tijd klaar zijn voor het jaar waarin uitgebreid stil zal worden gestaan bij 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden; het offensief vanuit de lucht door de geallieerden dat begon op 17 september 1944, en wat het begin van de bevrijding van Nederland betekende.  
 

Shaded Dome

 
Het nieuwe onderkomen van het Vrijheidsmuseum, de Shaded Dome, zal een duurzaam gebouw worden met een oppervlakte van circa drieduizend vierkante meter.  De verwachting is dat het bezoekersaantal fors zal groeien van gemiddeld veertigduizend nu naar zeventig- tot tachtigduizend in de komende jaren. Het museum krijgt een nieuwe educatieve verhaallijn en een vaste expositie die jong en oud moet aanspreken. Het museum hoopt met alle vernieuwingen het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek van een toeristische publiekstrekker te voorzien.
 
Momenteel is de tentoonstelling Anne Frank – ‘Laat me mezelf zijn’ te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Deze loopt nog tot en met 31 juli.  
 
Door: Nationale Recreatiegids