Kurkentrekker Anna G. (ontwerp van Alessandro Mendini voor Alessi) voor het Groninger Museum. Foto: Peter Dicke

Het gebouw van het Groninger Museum bestaat 25 jaar. Als eerbetoon aan de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini, organiseert het museum vanaf 12 oktober de tentoonstelling Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini. De beroemde Italiaanse ontwerper deed kort voor zijn dood zelf de samenstelling en vormgeving van de expositie. Dit meldt het Groninger Museum.

Alessandro Mendini (1931-2019) overleed op 19 februari dit jaar. Twee jaar daarvoor was hij al door  het Groninger Museum benaderd met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten, een aanbod dat hij met veel plezier aangreep: hij verheugde zich er enorm op nog een keer een grote tentoonstelling in 'zijn' museum te kunnen maken.
 

Kunst, kitschfauteuil en kurkentrekker

 
In Mondo Mendini laat de maestro niet alleen zijn eigen werk zien – van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen – , maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde, zoals Paul Signac, Wassily Kandinsky en Henri Matisse. Ook zullen er architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld te zien zijn, evenals, objecten van Italiaanse vormgevers als Gio Ponti, Michele De Lucchi en Gaetano Pesce. Van zijn beroemde Poltrona di Proust - de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil – zal een reuzenversie van drie meter hoog getoond worden en ook de bestseller Anna G, de kurkentrekker in de vorm van een danseres die Mendini voor Alessi ontwierp, zal niet ontbreken.
 

Feestjaar

 
De 25ste verjaardag van het gebouw staat dit jaar centraal in het programma van het Groninger Museum. Naast Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini, zijn ook de tentoonstellingen Pronkjewails – Design uit heden en verleden en Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum te zien in het kader van dit jubileum. Daarnaast staat vooral de maand oktober, waarin het museum echt jarig is, bol van de feestelijkheden, met onder andere een prijsvraag, bakwedstrijd en een collegereeks. Bovendien pakt het museum uit met een feestweekend op zaterdag 26 en zondag 27 oktober, met gratis entree en een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer informatie is te vinden via de website van het Groninger Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids