Kasteel Amerongen

Het Rijk trekt 35 miljoen euro uit voor het onderhoud van twaalf iconische Nederlandse monumenten. Onder meer Kasteel Amerongen, Artis, Boijmans van Beuningen en Diergaarde Blijdorp krijgen extra geld om te kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Dit meldt de Rijksoverheid.

Volgens minister van Engelshoven (OCW) zijn door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden de kosten van deze monumenten hoog: “In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen  blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.”
 

Museum en abdij krijgen meeste subsidie 

 
Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (7,5 miljoen), Abdij Rolduc in Kerkrade (7 miljoen), de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (5 miljoen), dierentuin Artis ( 4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (4 miljoen) zijn grote monumenten die subsidie krijgen.
 
Ook Kasteel Amerongen (2 miljoen), Landgoed Middachten (2 miljoen), de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (2 miljoen) krijgen een financiële impuls. Daarnaast krijgen de museumhuizen van Hendrick de Keyser (0,5 miljoen), kerken van de Oude Groninger Kerken (0,5 miljoen), Landgoed Elswout  (0,5 miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland, 0,5 miljoen) een bijdrage.
 
Door: Nationale Recreatiegids