Normal_lois_weber___the_twins___vs__1911__-_beeld_via_persbericht_eye_filmmuseum

De korte film The Twins zat al in de collectie van het Amsterdamse filmmuseum Eye, maar is recent pas geïdentificeerd als een van de verloren gewaande films uit het oeuvre van Lois Weber, de eerste Amerikaanse vrouwelijke regisseur, producent en scenarist. Eye gaat de film nu tonen op 26 mei, tijdens de Eye International Conference 2019. Dit meldt Eye.

De vertoning van The Twins is onderdeel van de vijfde Eye International Conference met het thema Sisters. Deze keer ontvangt en presenteert Eye ook de tiende editie van de Women and the Silent Screen (WSS), een internationale conferentie die zich elke twee jaar buigt over de aanwezigheid van vrouwen in de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis – een veel grotere aanwezigheid dan de filmgeschiedenisboeken en de filmcanon doen vermoeden. Filmwetenschappers, filmmakers, archiefmedewerkers, curatoren en restauratoren van over de hele wereld komen van 25 tot en met 29 mei samen in Eye om hun onderzoek en werk rondom het thema Sisters te presenteren.
 

Live muzikale begeleiding

 
Als onderdeel hiervan zal  The Twins (VS, 1911) draaien als voorfilm bij The Women of Ryazan op 26 mei om 20.30 uur, met een live muzikale begeleiding door Stephen Horne. Hoewel de film tientallen jaren in de Desmet-collectie bewaard is gebleven, was deze nog niet eerder geïdentificeerd. De ontbrekende openingsmeters celluloid, inclusief de hoofdtitel en de credits, en het feit dat deze filmtitel tot voor kort nooit werd genoemd in de filmografieën van Lois Weber, compliceerden de identificatie. Tijdens de voorbereidingen van de Sisters-conferentie, bij het bekijken van korte films met tweelingen en zussen, is geconstateerd dat de film een van de verloren gewaande films uit Webers filmografie betreft.
 

Lois Weber

 
Lois Weber (1879 -1939) was de meest succesvolle vrouwelijke filmmaker van haar tijd en van grote invloed op de stille cinema. Ze regisseerde en schreef veel baanbrekende films – drama's waarin sociale en politieke kritieken werden gecombineerd met persoonlijke verhaallijnen. Daarnaast was ze de eerste Amerikaanse vrouw die een lange speelfilm regisseerde, The Merchant of Venice in 1914, en in 1917 de eerste Amerikaanse vrouwelijke regisseur die haar eigen filmstudio had.
 

Programma

 
De WSS10 / Eye International Conference 2019 - Sisters begint op 25 mei na de jaarlijkse Meet the Archive (voorheen bekend als Collectiedag), een middag met presentaties van recente projecten uit de Eye-collectie. De conferentie beslaat drie volle dagen, met academische panels en show-and-tell-presentaties met thema's als 'Performing Sisters', 'Radical Feelings: Feminism, Affect, Early Cinema' en 'Sister(s in the) Archives'. De conferentie wordt afgesloten op 29 mei met verschillende activiteiten in het Eye Collectiecentrum. Het volledige programma van de conferentie is terug te vinden via de website van Eye. Hier zijn ook kaarten voor het evenement te koop. Wie alleen The Twins wil zien koopt een ticket voor de film The Women of Ryazan
 
Door: Nationale Recreatiegids