Normal_maansteen_museon

Het wetenschapsmuseum Museon in Den Haag toont tijdens de Nationale Museumweek een maansteen, én maakt het mogelijk voor het publiek om deze aan te raken. Bijzonder, want er zijn wereldwijd slechts tien exemplaren waarbij dit mogelijk is. Dit meldt Museon.

De maansteen zal, heel toepasselijk, te zien zijn in de André Kuiperszaal van het Museon, en kan daar gedurende de looptijd van de Nationale Museumweek (nog tot en met 14 april) aangeraakt worden.
 

Apollo 17

 
De maansteen is in december 1972 tijdens de Apollo 17-missie meegenomen, en is 3,8 miljard jaar oud. De Apollo 17 landde in het Taurus-Littrow-dal op de maan aan de rand van de Zee der Sereniteit. Astronauten Harrison ‘Jack’ Schmitt en Eugene Cernan brachten hier vandaan meer dan 740 individuele steen- en grondmonsters mee. De maansteen die in het Museon te zien is weegt 25 gram en is van een basalttype (fijnkorrelig, donkerkleurig stollingsgesteente dat rijk is aan ijzer, magnesium en plagioklaas veldspaat - een veel voorkomend mineraal op aarde). Net als veel andere basalten op de maan bevat de steen meer titanium dan normale basalten. De steen is geplaatst in een speciale open container, wat het mogelijk maakt dat de steen door het publiek kan worden aangeraakt.
 

Vierhonderd musea

 
De Nationale Museumweek loopt nog tot en met komende zondag, en wordt dit jaar voor de vijfde ker georganiseerd. Ruim vierhonderd musea door het hele land zetten hun pronkstukken in de schijnwerpers en organiseren bijzondere activiteiten. Meer informatie over het evenement en over de maansteen in Museon is te vinden via de website van de Nationale Museumweek. 
 
Door: ANP