Logo_unesco_geopark__logo_

De grootste stad van Drenthe wil de historie van de Drentse landbouw vieren in een nieuw museum, maar niet iedereen is daar onvoorwaardelijk enthousiast over. Initiatiefnemer 't Volk van Grada, die huist in een museumboerderij bij Emmen, vindt nu kritische buren tegenover zich. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De komst van het museum maakt onderdeel uit van het project Geopark Hondsrug, dat ten doel heeft het verhaal van de Hondsrug te doen herleven. De natuurlijk ontstane heuvelkam heeft zijn noordelijkste punt in de Groningse Herestraat, en strekt zich vervolgens uit tot Haantjeduin, ten noordoosten van Emmen. De Hondsrug is het enige door UNESCO erkende geopark van Nederland.
 

Landbouwgeschiedenis

 
't Volk van Grada is een instelling die als doelstelling heeft 'Het vergaren, bewaren en het uitdragen van de Drentse cultuur in al zijn facetten', en daarnaast het 'in stand houden van de Nabershof', een Saksische boerderij uit 1681, aan het Noordeind in Emmen. De boerderij, die nu al in gebruik is als museum, wordt door stichting Geopark gezien als een zeer geschikte locatie om exposties te gaan organiseren die het verhaal vertellen van de landbouwgeschiedenis in Drenthe. Aan de overzijde van Noordeind wordt minder enthousiast gereageerd: vijf adressen hebben nu bezwaarschriften ingediend. 
 

Wat als het project faalt?

 
De bewoners maken zich vooral zorgen over mogelijke parkeerproblemen, de belasting van de N34 waar Noordeind onderdeel van uitmaakt en wat er gebeurt als het museum geen succes wordt – met als doomscenario het idee dat er een horecabedrijf in de Nabershof komt waar tot diep in de nacht wordt gefeest. 
't Volk van Grada is verrast door de bezwaarschriften.
 

Niet nu al speculeren

 
Volgens hen is er niet zoveel aan de hand: met de exposities die er straks worden georganiseerd in de museumboerderij wordt voorzien in een behoefte; nu al voorsorteren op het idee dat het een uitgaansplek wordt is wel erg prematuur, zo stelt voorzitter Johan Stuulen van 't Volk van Grada in het artikel. Daarnaast wordt er gerekend op 3.500 bezoekers op jaarbasis, en niet op 20.000 zoals wordt gedacht door sommigen die bezwaar indienden. Dit zal niet voor verkeers- en parkeerproblemen gaan zorgen, zo luidt de onderliggende boodschap. 
 
Door: Nationale Recreatiegids