Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gallery Delaive na 26 jaar niet op TEFAF; komt gelijktijdig met eigen Appel-expo

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Voor het eerst in 26 jaar zal Gallery Delaive uit Amsterdam niet meer present zijn op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht, die dit jaar plaatsvindt van 16 tot en met 24 maart. Onthand is de galerie daardoor niet: het organiseert nu zelf een expositie, over Karel Appel, gelijktijdig met TEFAF. Dit meldt Gallery Delaive. 
Begin oktober maakte de organisatie van de The European Fine Art Fair (TEFAF) bekend dat door een nieuwe selectieprocedure veel vaste exposanten niet meer terug zouden keren. Ook Gallery Delaive, al ruim een kwart eeuw aanwezig op de Maastrichtse kunstbeurs, werd te kennen gegeven dat ze op een wachtlijst terechtkwamen. Maar een leegte in de expositieagenda van de galerie valt er nu niet: de kunsthandel op de Amsterdamse Spiegelgracht organiseert nu zelf een tentoonstelling, met van origineel werk van Karel Appel, op doek en papier, die loopt van 9 maart tot en met 12 april.
 

Ogenschijnlijk kinderlijke voorstellingen

 
Karel Appel (Amsterdam, 25 april 1921 – Zürich, 3 mei 2006), medeoprichter van de kunstenaarsgroep CoBrA in 1948, wordt gezien als een van de succesvolste Nederlandse kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De expressionistische schilder is bekend van zijn schilderijen met felle kleuren, grote contrasten en ogenschijnlijk kinderlijke voorstellingen. Op het eerste gezicht abstract, zijn er voor wie wat langer kijkt allerlei vormen te ontdekken van menselijke figuren, dieren en landschappen. 
 

Van het Stedelijk in Amsterdam tot het Guggenheim in New York

 
Appels werk werd tentoongesteld in alle belangrijke musea ter wereld en is vandaag de dag zeer goed vertegenwoordigd in vele internationale, belangrijke museale- en particuliere collecties, waaronder het Guggenheim Museum in New York, Tate Gallery in Londen, Het Museum of Fine Arts in Boston en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 2012 werd een schilderij van Karel Appel uit 1951 bij veilinghuis Christie's verkocht voor 841.000 euro.
 

Landschappelijke mensen

 
Gallery Delaive presenteert een overzicht Appels werk op doek en papier, gemaakt in de periode van 1960 tot eind jaren '90. Een van de topstukken in de expositie is het werk Landschappelijke mensen, een monumentaal en kleurrijk doek uit 1974. Het werk is typerend voor Appels unieke stijl, die hem tot een absolute grootheid in de moderne kunst maakte. Meer informatie over de expositie is te vinden via de website van Gallery Delaive.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.

01 mei '24 (13:27)

Alles over André over André van Duin komt bestsellerlijst binnen op plek 3

Het boek Alles over André van Van Duin en Jan Vriend is binnengekomen op plek 3 in de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek wordt onder meer teruggeblikt op de carrière van Van Duin.

01 mei '24 (10:38)

Tweeluik over Britse prins Andrew te zien bij BNNVARA

BNNVARA zendt volgende week een nieuwe Amerikaanse documentaire over de Britse prins Andrew uit. Het tweeluik Secrets of Prince Andrew is op 8 en 9 mei te zien op NPO2, maakte de omroep woensdag bekend.

01 mei '24 ( 8:49)

Musical over leven prinses Beatrix in de maak

Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best, is dinsdag bekendgemaakt.

30 april '24 (11:51)

Fotomuseum Den Haag koopt grote fotocollectie van Eva Besnyö

Eind volgend jaar is een nieuwe fotocollectie te zien in het Fotomuseum Den Haag. Het museum heeft een aankoop gedaan van 341 foto’s van de bekende fotografe Eva Besnyö. Het is de grootste collectie foto’s van de fotograaf in Nederland, meldt NOS.

29 april '24 ( 9:14)

Pia Douwes in theaterkomedie Cupcakes for Christmas

Pia Douwes (59) heeft een hoofdrol in de romantische theaterkomedie Cupcakes for Christmas. Dat meldt publiciteitsbureau Royal Promotions maandag. De try-outs starten op 22 november en de première is op 2 december in het Theater van C. in Hoofddorp.

29 april '24 ( 8:59)

Jan Vayne trapt in Radio Kootwijk zomerserie ligconcerten af

Pianist Jan Vayne trapt op 11 mei een zomerserie ligconcerten af in Radio Kootwijk. Tijdens deze zogenoemde Stellae Ligconcerten ligt het publiek op een zelf meegenomen matje, luchtbed of kussen terwijl de bezoekers naar boven kunnen kijken. De optredens vinden altijd plaats op een bijzondere locatie, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de Koepelgevangenis in Haarlem of de Sint Jan in Maastricht.

26 april '24 ( 9:18)

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Zij heeft daar kanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging tot het bestrijden van kankercellen in haar neus was niet succesvol.