Normal_camille_pissarro___camille_pissaro__zelfportret__camille_pissarro__par_lui-m_me____1890-1891__afbeelding_via_persbericht_van_gogh_museum_

Het Van Gogh Museum heeft 91 prenten van Camille Pissarro aangekocht. De omvangrijke collectie laat zien hoe experimenteel Pissarro te werk ging en bevat talloze unieke stukken, waaronder een gewild zelfportret van de kunstenaar. Dit meldt het Van Gogh Museum.

De prenten zijn afkomstig uit de Samuel Josefowitz Collection en zijn met veel passie, kennis en geduld over meerdere decennia verzameld. De collectie is in zijn geheel verworven door het museum. De werken geven samen een goed overzicht van het grafische oeuvre van de kunstenaar.
 

Inspiratie voor Van Gogh

 
Camille Pissarro (1830-1903) was een van de belangrijkste en meest productieve vertegenwoordigers van de impressionistische prentkunst. Hij maakte gedurende zijn leven zo'n tweehonderdf prenten. Pissarro diende als grote inspiratie voor Vincent van Gogh.
 

Bijzondere stukken uit de collectie

 
De verzameling is zeer divers en rijk: naast verschillende variaties op een thema, zijn ook alle technieken vertegenwoordigd, waaronder zelfs drie unieke monotypes. De kunstenaar schilderde bij deze techniek rechtstreeks met inkt op het etsplaatje, wat dan slechts één keer kon worden afgedrukt.
 
Verder bestaat de collectie bijna uitsluitend uit bijzondere drukken, die in Pissarro's tijd al zeer gewild waren onder verzamelaars en andere kunstenaars, zoals Degas (zijn atelierstempel is op meerdere werken te vinden). Ook bevindt zich in de verzameling een zelfportret van Pissarro op leeftijd, het enige dat hij ooit etste en dat doet denken aan het zelfportret van de oude Rembrandt. Het is uitgegroeid tot de meest gewilde prent uit zijn oeuvre.
 

Uiterst zeldzaam

 
Pissarro drukte nooit meer dan enkele exemplaren van een ontwerp. De omvang van deze collectie, bestaande uit originele drukken van de hand van Pissarro zelf, is daarmee uiterst zeldzaam. Slechts enkele collecties wereldwijd komen hierbij in de buurt: de Bibliothèque nationale de France in Parijs, The New York Public Library en het Ashmolean in Oxford.
 
Van 1 maart tot en met 26 mei zijn 42 van de prenten te zien in de expositie Unieke impressies: de experimenten van Camille Pissarro in het prentenkabinet van de tentoonstellingsvleugel van het museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids