Foto opening tentoonstelling DVOTION (Groninger Museum, 16-01-2019 | eigen foto)

Gelijk met de start van Eurosonic Noorderslag (ESNS) is gisteren in het Groninger Museum de expositie DVOTION van fotograaf Claude Vanheye geopend. Hij legde wereldberoemde dj's vast als de hogepriesters van een muzikale mis. Dit meldt het Groninger Museum.

Claude Vanheye (Batavia, 1948) zit al lang in het vak. De huidige tentoonstelling toont niet alleen zijn meest recente werk, maar is ook een viering van het feit dat hij vijftig fotograaf is. Vanheye werd beroemd met iconische foto's van onder anderen Jimi Hendrix, John Lennon, Frank Zappa, David Bowie, Mick Jagger, Grace Jones, Kate Bush, Michael Jackson en talloze andere poplegenden. 
 
Voor zijn meest recente serie maakte Vanheye portretten van  internationale top-dj's, terwíjl ze in actie waren. De beelden zijn, anders dan doorgaans gebruikelijk is bij dj-fotografie, ontspeend van iedere vorm van dynamiek. Devoot staan ze achter hun draaitafels, bevroren in de tijd. Vanheye legde onder andere David Guetta, Martin Garrix, Armin van Buuren, Hardwell en Oliver Heldens op deze wijze vast. 
 
In het kader van ESNS is nu, onder de noemer ESNS Art,  een selectie van zestien foto's uit de serie DVOTION voor het eerst te zien in het Groninger Museum. Hiervoor werden, ook voor het eerst, wanden in het museum zwart geschilderd en werd de vloer in de ovale ruimte voor de Job Lounge van zwarte vloerbedekking voorzien. 
 
De tentoonstelling is nog tot en met 24 maart te zien. Het is de bedoeling dat de foto's daarna internationaal geëxposeerd zullen worden. Waar ze naartoe zullen gaan na de wereldpremière in Groningen, is nog niet bekend.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids