Normal_weeskamer_in_koninklijk_paleis_op_de_dam__amsterdam_

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft vorig jaar een recordaantal van 279.039 bezoekers  ontvangen. Het totaal aantal dagen dat het officiële ontvangstpaleis van koning Willem-Alexander open was voor publiek kwam in 2018 uit op 241. Dit meldt Koninklijk Paleis Amsterdam.

Wanneer het gebouw op de Dam niet in gebruik is voor koninklijke doeleinden wordt het zoveel mogelijk opengesteld voor het publiek, dat er naast het gebouw zelf wisselende tentoonstellingen kan zien. Zo zal van 19 januari tot en met 10 maart het Guriev-servies en het zilveren Engels Plateau van Koning Willem II en Koningin Anna Paulowna te zien onder de titel Dineren in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het unieke servies was onderdeel van de bruidsschat van Prinses Anna Paulowna, dochter van de Russische Tsaar, en beschilderd met allegorische, klassieke en folkloristische motieven. In de jaren na zijn inhuldiging in 1840 kocht Koning Willem II een uitgebreid verguld zilveren tafelgarnituur, dat tegenwoordig bekend staat als het Engels Plateau. Delen hiervan worden nog steeds gebruikt tijdens staatsbezoeken in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Daarna zal medio 2019 de tentoonstelling Het Universum van Amsterdam te zien zijn. In de vloer van de Burgerzaal van het Paleis liggen de drie grootste wereld- en sterrenkaarten ter wereld, met elk een diameter van ruim zie meter. De tentoonstelling is een samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Naast de grootste kaarten ter wereld zijn dan ook topstukken uit de Bijzondere Collecties te zien. De expositie loopt van 29 juni tot en met 11 juli 2019.

Door: redactie Nationale Recreatiegids