Normal_rss_entry-188024

De middelgrote en kleine filmtheaters die zich richten op de meer artistieke films, hebben een uitstekend jaar achter de rug. Zij trokken in 2018 bijna 3 miljoen bezoekers, een stijging van 3,5 procent vergeleken met 2017. Het totale marktaandeel van deze groep bioscopen steeg naar bijna 10 procent.

Dat maakte de Nederlandse filmsector dinsdag bekend op de traditionele nieuwjaarsreceptie. De best bezochte arthousefilm van 2018 was de crimethriller Three Billboards outside Ebbing Missouri, die door 346.000 mensen werd gezien. Een opvallend succes in de top 10 was de Deense thriller Den Skyldigen, over de medewerker van een alarmcentrale die probeert een ontvoerde vrouw te helpen. De film was eerder een grote hit op het IFFR.

De best bezochte Nederlandstalige arthousefilm was de Belgisch-Nederlandse coproductie Girl, over een jonge transgender die ballerina wil worden. Het veelgeprezen debuut van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont trok mee dan 80.000 bezoekers naar de filmtheaters. De beste film volgens de Nederlandse filmcritici, Call me by your name, dat zich afspeelt op een landgoed in Italë en gaat over de zinderende liefde tussen aspirant-componist Elio en de jonge hoogleraar Oliver, trok meer dan 107.000 bezoekers.

Door: ANP